BT0098 Genel Parazitoloji

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0098
Ad Genel Parazitoloji
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ARMAĞAN ERDEM ÜTÜK


Dersin Amacı

Genel parazitoloji dersinin amacı, parazitolojinin temelini oluşturan bilgi ve becerileri kazanılması, parazitlerin genel özelliklerinin anlaşılması, parazit ve paraziter hastalıkların isimlendirilmesi, konak-parazit ilişkileri, parazitlerin organizmaya giriş, çıkış ve yayılma yolları, parazitlerin konaklarda oluşturdukları zararlar, paraziter hastalıkların teşhis, tedavi, korunma ve kontrol yöntemleri konularında da temel bilgiler vermektir.

Dersin İçeriği

Genel parazitoloji dersi, parazitolojik terimleri, parazitlerin ve paraziter hastalıkların isimlendirilmesini, genel olarak parazitlerin bulaşma yolları, üreme, gelişme, neden oldukları zararlar ve paraziter hastalıklardan korunma ve kontrol yollarını kapsar.

Dersin Ön Koşulu

YOKTUR

Kaynaklar

Ders sorumlusu öğretim üyesi tarafından hazırlanan eğitim notları

Notlar

Köroğlu E, Parazitolojiye Giriş Ders Notları, Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Ders Teksiri No: 1993, Elazığ. Vuruşaner C, Toparlak M, Veteriner Parazitolojiye Giriş, İstanbul Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Ders Teksiri No: 2007, İstanbul. Diker S, 1993. Veteriner Epidemiyoloji Ders Notları, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara.Bowman DD. Georgis Parasitology for Veterinarians.10th ed. Elseiver; 2014. p. 326-398. Taylor MA, Coop RL, Wall RL, Veterinary Parasitology. 4th ed. Wiley Blackwell; 2016. Zajac AM, Conboy GA, Veterinary Clinical Parasitology. 8th ed. John Wiley and Sons, Inc; 2012.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel parazitolojik terimleri ve parazitlerin isimlendirilmesini bilir
ÖÇ02 Paraziter hastalıkların isimlendirilmesini öğrenir
ÖÇ03 Parazitlerin organizmaya giriş, çıkış ve yayılma yollarını öğrenir.
ÖÇ04 Konak-parazit ilişkileri ve parazitizm çeşitlerini öğrenir
ÖÇ05 Protozoon, helmint ve artropodların gelişme şekillerini, çoğalmalarını ve bulaşma yollarını bilir
ÖÇ06 Paraziter zoonozların oluşum şeklini öğrenir
ÖÇ07 Paraziter hastalıklardan korunma yöntemlerini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Parazitolojinin tanımı, Türkiye'de paraziter hastalıklar önemi, Parazitolojinin tarihi Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
2 Canlıların bir arada yaşama şekilleri, Konak parazit ilişkisinin tiplerine göre parazitizm çeşitleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
3 Parazitin konaklarının aldığı adlar ve Parazitlerin bulaşma şekilleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
4 Parazitlerin yaşama yerleri, gelişme şekilleri ve parazitizmin dönemleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
5 Parazitlerin ve paraziter hastalıkların isimlendirilmesi, sınıflandırılması ve parazitlerin kökeni Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Parazitlerde vücut yapısı, beslenme ve hareket Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
7 Parazitlerde üreme ve gelişme Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
9 Parazitlerin konak üzerine etkisi, konak-parazit dengesinin kurulması Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Paraziter hastalıklarda korunma, kontrol ve tedavi yöntemleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Parazit Epidemiyolojisi, Paraziter Zoonozlar Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Parazitlere Karşı Bağışıklık Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Paraziter hastalıkların konvansiyonel tanı yöntemleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Paraziter hastalıkların serolojik tanı yöntemleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Paraziter hastalıkların moleküler tanı yöntemleri Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS