BT0080 Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Bakteriyel Biyoremediasyon

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0080
Ad Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Bakteriyel Biyoremediasyon
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi FATMAGÜN AYDIN


Dersin Amacı

Günümüzde balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik yöntemlerin öğrenilmesi ve uygulamaya yönelik yapılanları incelenmesi

Dersin İçeriği

Biyoremediasyon kavramı ve biyoremediasyon tipleri, Biyoremediasyonun önemi, Mikroorganizmaların doğal ve su ürünleri yetiştiriciliği ekosistemindeki rolü, Su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinde mikroorganizmaların avantajlarından yararlanma, Su ürünleri yetiştiriciliği için mikrobiyal tabanlı sistemlerin tasarımı ve yönetimi

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Konu ile ilgili kitap ve makaleler

Notlar

Derome, N. (2019). Su Ürünleri Ekosistemlerinde Mikrobiyal Topluluklar. Springer International Publishing.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoremediasyon kavramı ve biyoremediasyon tiplerini bilir
ÖÇ02 Balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik uygulamaları öğrenir
ÖÇ03 Doğal ve su ürünleri ekosistemlerinde mikroorganizmaların rolü hakkında bilgi sahibi olunur
ÖÇ04 Balık yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal ürünleri bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoremediasyon nedir ? Biyoremediasyonun önemi. Biyoremediasyon tipleri. Biyoremediasyon mekanizması. Bakteriyel biyoremediasyon Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Su ürünleri yetiştiriciliğinde atık üretiminin kaynağı Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Mikroorganizmaların doğal ve su ürünleri yetiştiriciliği ekosistemindeki rolü Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinde mikroorganizmaların avantajlarından yararlanma Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Su ürünleri yetiştiriciliği sistemine mikrobiyal müdahale Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Mikroorganizmalar kullanılarak su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesini ve balık sağlığını izleme ve geliştirme yöntemleri Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Azotlu bileşiklerin biyoremediasyonu Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Su ürünleri sistemlerindeki atık yönetimi Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
9 Karides yetiştiriciliğinde biyoremediasyon Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Biyoflok teknolojisi (BFT) nedir ? Biyoflok teknolojisinin önemi ve uygulanması Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
12 Biyoflok teknolojisinin kültür balıkçılığındaki avantajları ve dezavantajları Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalık kontrol ajanları olarak bioremediatörler Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Bioremediasyonda ticari mikrobiyal ürünler Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarında mikroalgal potansiyelin biyoremediasyonda kullanımı Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yıl sonu sınavı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Yıl sonu sınavı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 147
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,88
AKTS 6 AKTS