BT0064 Elektromanyetik Alanlar ve Tıpta Kullanılan Görüntüleme Yöntemleri

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0064
Ad Elektromanyetik Alanlar ve Tıpta Kullanılan Görüntüleme Yöntemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL ÖCAL


Dersin Amacı

Günlük hayatta ve tıpta teşhiş ve tedavide kullanılan elektrik ve manyetik alanların sağlık üzere etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmaları, yeni tedavi yöntemleri içinde yer alan manyetik alan uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları ve korunma yöntemlerini öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Elektrik ve Elektromanyetik Alanlar ve Özellikleri,Elektromanyetik Spektrum ve Özellikleri,Hayatımızdaki Elektrik ve Elektromanyetik alanların Yeri ve Önemi,Cep telefonları. Tabletler ve Bilgisayarların İnsan Sağlığındaki Yeri ve Önemi ,Tıpta Kullanılan Elektrik ve Manyetik Alanlar ve Özellikleri,Radyoaktif Işımalar (X-Işını,α-Işıması, β-Işıması ve γ- ışıma) ve Özellikleri,X-ışını ve γ- ışımasının Özellikleri ve Farklar,Radyoaktif Işımalardan Korunma ve Güvenlilik sınırı,Tıpta Kullanılan Görüntüleme Teknikleri ve Özellikleri,Tıpta Neden farklı Görüntüleme Tekniklerine İhtiyaç vardır? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir? Tıpta Teşhiş ve Tedavi Amaçlı Kullanılan Radyoaktif Işınlar,Tıpta Kullanılan Radyofarmasötiklerin Özellikleri, Kullanımı ve Elde Edilişi, Alternatif Tedavi yöntemleri; Elektrik ve Manyetik Alanların Alternatif Tedavide Yeri ve Önemi anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Dersin Ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Ders notları ve slaytlar, Ders notları (Tıp Fakültesi Öğrencileri için-İsmail Günay) ) Biyofizik (Ferit Pehlivan) Biyofizik (Gürbüz Çelebi)

Notlar

İnternet Araştıması


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatımızın vazgeçilmez elektrik ve manyetik alanların neler olduğunu bilir
ÖÇ02 Elektrik ve manyetik alanlar arasındaki farklar, tıpta teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan elektrik ve manyetik alanları öğrenir.
ÖÇ03 Sağlıklı ve hasta insanların maruz kaldıkları elektrik ve manyetik alanların şiddeti, frekansı ve süresini öğrenir
ÖÇ04 Elektrik ve manyetik alanların hücre ve moleküler düzeyde etkilerini bu alanların güvenlik sınırı ve bu alanlardan korunma yöntemlerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 5
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Elektrik ve Elektromanyetik Alanlar ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Elektromanyetik Spektrum ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Hayatımızdaki Elektrik ve Elektromanyetik alanların Yeri ve Önemi Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Cep telefonları. Tabletler ve Bilgisayarların İnsan Sağlığındaki Yeri ve Önemi Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tıpta Kullanılan Elektrik ve Manyetik Alanlar ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Radyoaktif Işımalar (X-Işını) ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Örnek Olay
7 Radyoaktif Işımalar (α-Işıması, β-Işıması ve γ- ışıma) ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
8 Ara Sınav Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 X-ışını ve γ- ışımasının Özellikleri ve Farklar Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Tıpta X-ışını ve γ- ışımasının kullanıldığı yerler Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Radyoaktif Işımalardan Korunma ve Güvenlilik sınırı Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Tıpta Kullanılan Görüntüleme Teknikleri ve Özellikleri Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Tıpta Neden farklı Görüntüleme Tekniklerine İhtiyaç vardır? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir? Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Tıpta Teşhiş ve Tedavi Amaçlı Kullanılan Radyoaktif Işınlar Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tıpta Kullanılan Radyofarmasötiklerin Özellikleri, Kullanımı ve Elde Edilişi Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Alternatif Tedavi yöntemleri; Elektrik ve Manyetik AlanlarınAlternatif Tedavide Yeri ve Önemi Öğrenci dersten önce ilgili bölümü araştırır ve okur Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
17 Yarıyıl Sınavı Yarıyıl Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS