BT007 Genel Mikrobiyoloji

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT007
Ad Genel Mikrobiyoloji
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL


Dersin Amacı

Bu dersin amacı mikroorganizmaların temel kavramlarını, prokaryotik ve ökaryotik mikroorganizmaların hücre yapısını, metabolizmalarını ve ayrıca virüs ve bakteriyofajlar, alg ve protozoalar hakkında bilgi vermeyi ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi tartışmayı öğretmektir. Ayrıca genetik hakkında temel bilgileri verir.

Dersin İçeriği

Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Prokaryotik ve Ökaryotik mikroorganizmaların hücre yapıları ve morfolojsi ve sitematiği, Alg, protozoalar, Virüs ve bakteriyofajlar, Mikroorganizmaların gelişimi besin istekleri, mikroorganizmaların gelişmesine etki eden faktörler ve mikroorganizmalar arası ilişkilerden bahsedilecektir. mikroorganizma metabolizması ayrıntılı olarak verilecektir.Mikroorganizma Genetiği hakkında genel ve temel kavram ve bilgiler verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Schlegel, H. G., Zaborosch, C. (1993). General microbiology. Cambridge university press.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyolinin bilim dalları ve Tarihçesini öğrenir. Canlıların sınıflandırılması ve Mikroorganizmaların doğada yayılımları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Prokaryot ve Ökaryotikler ve Hücre yapıları ve morfolojileri arasındakiı farkları öğrenir
ÖÇ03 Bakterilerin hücre yapısı ,endospor ve diğer yapılar, kimyasal yapı mikroorganizma pigmentleri, biyofilm formlarını öğrenir
ÖÇ04 Alg, protozoalar, virüs ve bakteriyofajlar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Mikroorganizmaların Gelişimi,Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Mikroorganizmalarda Gelişmeye etki eden faktörler ve Mikroorganizmalar arası ilişkileri öğrenir
ÖÇ07 Mikroorganizmalarda Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur.
ÖÇ08 Sekonder Metabolitlerin Üretimi (EPS, antibiyotik, mikotoksinler, vitaminler) hakkında bilgi sahibi olurken, Mikroorganizma Genetiği hakkında genel ve temel kavram ve bilgileri öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı,Mikrobiyolojinin bilim dalları,Tarihçe, Canlıların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların doğada yayılımları, Yeni çıkan ve temel mikrobiyoloji kitapları ile ilgili bilgilerin toplanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
2 Mikroorganimazların Sınıflandırlmasındaki temel prensipler ve adlandırma. Prokaryotik ve Ökaryotikle rarası farkları, prokaryotik sistematiği farklı bilim dallarına ait (tıp, çevre, gıda, ziraat v.e.) genel mikrobiyoloji kitaplarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 bakterilerin hücre yapısı ,endospor ve diğer yapılar, kimyasal yapı mikroorganizma pigmentleri, Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
4 Ökaryotlar ve Hücre yapıları ve morfoloji, Ökaryotik sistematiği, Alg, protozoa v.s kısa bilgi Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
5 Mikroorganizmaların Gelişimi; Gelişme eğrisi, çoğalma ve bölünmede senkronizasyon Genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
6 Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gelişmeye etki eden faktörler, Mikroorganizmalar arası ilişkiler, mikroorganizmaların biyofilm yapıları, quarum sensing Genel ve gıda mikrobiyoloji kitapları, çeşitli makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Viruslar Ders notları, çeşitli bilimsel dergi ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma
10 Bakteriyofajlar Ders notları, çeşitli bilimsel dergi ve makaleler, görseller Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Bireysel Çalışma
11 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (karbonhidrat metabolisması) Genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (karbonhidrat metabolizmasına devam ve protein metabolizması) Genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları(protein metabolismasına devam ve and lipid metabolism. Genel mikrobiyoloji kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
14 Sekonder Metabolitlerin Üretimi (EPS, antibiyotik, mikotoksinler, vitaminler) Genel mikrobiyoloji kitapları, ders ve seminer notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim
15 Mikroorganizma Genetiği hakkında genel ve temel kavram ve bilgiler Mikroorganizma genetiği kitabı, genel mikrobiyoloji kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS