Genel Bilgi
Kod | BTE0028 |
Ad | Food Biotechnology |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL |
Dersin Amacı / Hedefi
Biyoteknolojinin temellerinin anlaşılmasını geliştirmek ve gıda biyoteknolojisinin endüstriyel uygulamalarına ilişkin derinlemesine çalışmalar sağlamak
Dersin İçeriği
-Biyoteknolojiye giriş, mikrobiyel büyüme kinetiği, akış aşağı işleme, fermentörler, havalandırma, kütle transferi, gıda biyoteknolojisinin endüstriyel uygulamaları
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ratledge, C. ve Kristiansen, B. (2012) Basic Biotechnology. Cambridge University Press
Notlar
Ratledge, C. ve Kristiansen, B. (2012) Basic Biotechnology. Cambridge University Press
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Biyoteknolojinin tanımı ve kapsamını bilir |
ÖÇ02 | Mikrobiyel gelişme kinetiğini bilir |
ÖÇ03 | Ayırma ve saflaştırmayı bilir |
ÖÇ04 | Fermentör tasarımını bilir |
ÖÇ05 | Bazı biyoteknolojik uygulamaları bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | 3 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 3 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Biyoteknolojiye giriş I | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Biyoteknolojiye giriş II | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Mikrobiyel gelişme kinetiği I | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Mikrobiyel gelişme kinetiği II | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Ayırma ve saflaştırma I | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Ayırma ve saflaştırma II | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Ayırma ve saflaştırma III | Reading hand-outs and related chapters in the reading list | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Fermentörler I | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Fermentörler II | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Havalandırma ve kütle transferi I | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Havalandırma ve kütle transferi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Ekmek mayası üretimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Enzim üretimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Sitrik asit üretimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları I | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları II | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 23 | 23 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |