Genel Bilgi
Kod | BTE0019 |
Ad | Introduction to Biotechnology I |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUKADDES KAYIM |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Temel bitki biyoteknoloji konuları olarak doku kültürü ve genetik mühendisliğinde kullanılan teknik ve metodları öğretmektir.
Dersin İçeriği
Biyoteknolojiye giriş olacak şekilde temel konular işlenecektir. Bunlar öncelikle bitkilerde doku kültürü ve genetik mühendisliği konularını içerecektir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Bitki Biyoteknolojisi I ve II (Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Selahattin Özcan, 2001 Selçuk Üniversitesi), Principles of Gene Manipulation (R.W. Old ve S.B. Primrose, 1992 4. Baskı).
Notlar
Bazı yayınlanmış makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitki doku kültürünü ve kapsadığı alanları öğrenir |
ÖÇ02 | In vitro koşullarda bitki üretim metodlarını öğrenir. Bunlar içinden hangilerinin klonal üretim amacıyla kullanılacağını bilir. |
ÖÇ03 | Bitkilere gen transferinin temel prensiplerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Klasik yöntemde melezmede sorun olan bitkiler için laboratuvar koşullarında hücre düzeyinde melezlemenin gerekliliğini ve nasıl yapıldığını öğrenir |
ÖÇ05 | Hastalıksız, özellikle de virüs ve benzeri patojenlerden arındırılmış temiz üretim materyalinin nasıl elde edilebileceğini öğrenir |
ÖÇ06 | Transgenik bitkilerin elde edilmesinde kullanılan metotları öğrenir. Ticari üretilen transgenik bitkilerin potansiyel risk faktörü olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | 1 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 2 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bitki Doku kültürü ve Biyoteknoloji alanında yapılan ilk çalışmaları kapsayan kronolojik gelişme | Ders notları ve Kitaplar | |
2 | Bitki besi ortamları ve içerikleri | Ders notları ve Kitaplar | |
3 | Bitkilerde mikroçoğaltım metdoları ve uygulama alanları | Ders notları ve Kitaplar | |
4 | Doku kültürü ile hastalıksız bitki üretim teknikleri | Ders notları ve Kitaplar | |
5 | Protoplast kültürü ve somatik hibridizasyon | Ders notları ve Kitaplar | |
6 | In vitro somaklonal varyasyon ve seleksiyon | Ders notları ve Kitaplar | |
7 | Bitkilerde sürgün ucu aşılama | Ders notları ve Kitaplar | |
8 | Doku kültüründe germplasm muhafaza | Ders notları ve Kitaplar | |
9 | Genetik mühendisliğinde kullanılan metotlar | Ders notları ve Kitaplar | |
10 | Agrobacterium aracılığı ile gen tranferi | Ders notları ve Kitaplar | |
11 | Protoplasta Direkt gen transferi | Ders notları ve Kitaplar | |
12 | Genetik olarak modifiye edilmiş bitkilere örnekler | Ders notları ve Kitaplar | |
13 | Önemli meyve ağaçlarında virüslere dayanıklılık amacı ile kullanılan genler hakkında bilgiler | Ders notları ve Kitaplar | |
14 | Gen transferinde yeni metotlar-Crispr-Cas9 | Ders notları ve Kitaplar | |
15 | Dünyada transgenik üretilen ticari bitkiler | Ders notları ve Kitaplar | |
16 | Yarıyıl sonu sınavları | Yazılı sınav | |
17 | Yarıyıl sonu sınavları | Yazılı sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 5 | 70 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,40 | ||
AKTS | 6 AKTS |