İM519 İleri Zemin Mekaniği I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İM519
Ad İleri Zemin Mekaniği I
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDULAZİM YILDIZ


Dersin Amacı

Zeminlerde gerilme-deformasyon ilişkisi, kritik durum teorisi, ileri düzey zemin modelleri, krip davranış hakkında detaylı bilgiler vermek

Dersin İçeriği

Zemin davranışı, elastik teori, elasto-plastik davranış, krip davranış ile ilgili temel bilgiler, kritik durum teorisi ve bu bağlamda geliştirilen ileri zemin modelleri, nümerik modelleme teknikleri ve geoteknik yapıların nümerik analizi

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Principles of Geotechnical Engineering

Notlar

Craig’s Soil Mechanics


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Zeminlerin mühendislik ve endeks özelliklerini tanımlayabilir ve değerlendirebilir.
ÖÇ02 Zemin davranışı üzerinde suyun etkisini fark edip değerlendirebilir
ÖÇ03 Sızma problemlerinde gelişmiş analiz yöntemlerini uygulayabilir
ÖÇ04 Zemin davranışını ve kayma mukavemetini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyinde kazanılan yetkinlikler temelinde İnşaat Mühendisliği temel alanında özgün çalışmalar için gerekli temeli sağlayan ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenme becerilerine sahip olur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İnşaat Mühendisliğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını İnşaat Mühendisliği alanındaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda açık bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İnşaat Mühendisliğinde uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olur. 5
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İnşaat Mühendisliğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde etkileşimli olarak kullanır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, zeminlerin oluşumu, kil mineralleri Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Zeminlerin fiziksel özellikleri, dane ve yığın özellikleri Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Zeminlerde ağırlık hacim ilişkileri, temel kavramlar ve tanımlamalar, relatif sıkılık, özgül yoğunluk, dane çapı dağılımı, elek analizi, hidrometre analizi, ödev-1. Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kil mineralleri, yapısı, bileşimi, özgün yüzey, killerde su, flokülleşme, dispersiyon, killerin kıvam özellikleri ve kıvam limitleri Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Zeminlerde sınıflandırma sistemleri, Zeminlerde dane dağılımı ve birleştirilmiş zemin sınıflaması Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Zemin sınıflandırması ile ilgili ödev ve uygulama Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kompaksiyon teorisi, yöntemleri ve uygulamaları, ödev-3 Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Efektif gerilme: Doygun zeminlerde efektif gerilme kavramı. Kritik hidrolik eğim ve kaynama. Doygun olmayan zeminlerde efektif gerilme Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 İletkenlik: Darcy kuralı. Hidrolik iletkenlik katsayısı ve tayin yöntemleri. Permeabilitenin değişkenliği. Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Sızma: Süreklilik denklemi. Akım ağları. Hidrolik kaldırma. İzotrop ve homojen olmayan zeminlerde akım ağları. Permeabilitenin yöne bağlı değişimi. Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Sızma (Devamı): Sızmanın numerik analizi. Sızma kuvveti. Borulanma-toprak dolgu barajlarda sızma. Filtre projelendirmesi. Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 İki-boyutlu Gerilme Problemleri: Düzlemsel deformasyon durumu. Mohr çemberi. Çizgisel yük ve şerit yük altında gerilme artışları. Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Üç-boyutlu Gerilme Problemleri: Noktasal yük altında gerilme artışı. Alan yükleri altında gerilmeler. Tabakalı zeminlerde gerilmeler. Temel taban basıncı dağılımları Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Ödev ve sunumlar Power point sunusu ile düz anlatım ve tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 139
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,56
AKTS 6 AKTS