Genel Bilgi
Kod | İG102 |
Ad | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.
Dersin İçeriği
Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla ilgili
Kaynaklar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarımı bilir |
ÖÇ02 | öğrenci Hayvancılık işletmeleri makine ve diğer teçhizatın durumu risk unsurlarını bilir |
ÖÇ03 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesini bilir |
ÖÇ04 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını bilir |
ÖÇ05 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarını bilir 1 |
ÖÇ06 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmeyi bilir |
ÖÇ07 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverene tespit ve tavsiyeler yapabilir |
ÖÇ08 | öğrenci iş güvenliği kurallarına göre işverene tavsiyeler yapabilir |
ÖÇ09 | öğrenci sığırcılık işletmelerinde çalışmalar sonunda tespit ve tavsiyeler yapabilir 2 |
ÖÇ10 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde tespitler yapabilir |
ÖÇ11 | öğrenci iş sağlığı güvenliği kurallarını bilir v gerekli araştırmaları yapabilir |
ÖÇ12 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakimdir, sektöre özel gelişmeleri takip eder. |
ÖÇ13 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde etik kuralları bilir |
ÖÇ14 | öğrenci hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumları gizli tutma konularını bilir |
ÖÇ15 | Hayvancılık işletmelerinde meslek sırları gizli tutma konularını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Hayvancılık işletmelerinde kullanılan makine ve diğer teçhizatın durumu bakımı takibi risk unsurları | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesi | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları 1 | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
6 | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmek | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
9 | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. 2 | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Örnek çalışma | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Hayvancılık vaka analizi | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işyeri tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | örnek işlw-etme ziyareti | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Hayvancılık işletmelerinde meslek sırlarını gizli tutmak | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak | görsel sunu, grup çalışması, ödev | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | writen exam | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |