İG022 Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG022
Ad Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S. 2018. Sığır davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S.2020. SIĞIRCILIK, 750sf. Aakademisyen, Ankara, 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışma tasarımı bilir
ÖÇ02 Öğrenci hayvancılık işletmelerinde makine ve diğer teçhizatın takibi ve risk unsurları bilir 2
ÖÇ03 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan alet ekipmanları test edebilir
ÖÇ04 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını bilir
ÖÇ05 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği genel iş güvenliği kurallarını bilir 1
ÖÇ06 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmeyi bilir
ÖÇ07 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına tespit ve tavsiyeler yapabilir
ÖÇ08 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş işverene tavsiyeler yapabilir 2
ÖÇ09 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverene tespit ve tavsiyeler yapabilir 1
ÖÇ10 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kuralları tavsiyeleri yapar
ÖÇ11 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarını bilir 1
ÖÇ12 öğrenci igenel iş güvenliği kurallarını öğrenir
ÖÇ13 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesini bilir
ÖÇ14 öğrenci hayvancılık işletmeleri durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutma konularını bilir
ÖÇ15 Hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumlarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, 3
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları 1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi 1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi2 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
9 Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı 1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Hayvancılık işletmelerinde hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Hayvancılık işletmelerinde hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi1 grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 genel değerlendirme grup çalışması, görsel sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 soru cevap tekrar yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Tartışma


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 12 5 60
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS