Genel Bilgi
Kod | İG022 |
Ad | Hayvancılık İşletmelerinde İş Güvenliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.
Dersin İçeriği
Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S. 2018. Sığır davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
GÖNCÜ S.2020. SIĞIRCILIK, 750sf. Aakademisyen, Ankara, 2020
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışma tasarımı bilir |
ÖÇ02 | Öğrenci hayvancılık işletmelerinde makine ve diğer teçhizatın takibi ve risk unsurları bilir 2 |
ÖÇ03 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan alet ekipmanları test edebilir |
ÖÇ04 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını bilir |
ÖÇ05 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği genel iş güvenliği kurallarını bilir 1 |
ÖÇ06 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına uygun olarak iş sürdürülmesi için öneriler geliştirmeyi bilir |
ÖÇ07 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına tespit ve tavsiyeler yapabilir |
ÖÇ08 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş işverene tavsiyeler yapabilir 2 |
ÖÇ09 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverene tespit ve tavsiyeler yapabilir 1 |
ÖÇ10 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kuralları tavsiyeleri yapar |
ÖÇ11 | öğrenci iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarını bilir 1 |
ÖÇ12 | öğrenci igenel iş güvenliği kurallarını öğrenir |
ÖÇ13 | öğrenci Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesini bilir |
ÖÇ14 | öğrenci hayvancılık işletmeleri durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutma konularını bilir |
ÖÇ15 | Hayvancılık işletmelerinde ekonomik ve ticari durumlarını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | 3 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları 1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
6 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi 1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi2 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
9 | Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Hayvancılık işletmelerinde malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı 1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Hayvancılık işletmelerinde hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Hayvancılık işletmelerinde hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi1 | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Hayvancılık işletmelerinde İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | genel değerlendirme | grup çalışması, görsel sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | soru cevap tekrar | yazılı sınav | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 12 | 5 | 60 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |