Genel Bilgi
Kod | İGT0114 |
Ad | Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 7 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda endüstrisinin farklı sektörlerinde karşılaşılan sağlık ve güvenlik tehlikeleri, bu tehlikelerin kaynakları, tehlikelerin önlenmesi ve risk değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde çalışanaların sektörel bazda çalıştıkları işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikeleri; fiziksel / mekanik tehlikeler, biyolojik ajanlar, alerjenler, kimyasal tehlikeler, ergonomik durumlar, psikososyal risk faktörleri. Gıda sektöründe sektörel bazlı sağlık sorunları. risk değerlendirmesi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Anon., 2017. Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, ÇSGB, Ankara
Notlar
Ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Sağlık sorunlarına yol açan fiziksel ve kimyasal etmenleri öğrenir. |
ÖÇ03 | İş yerlerinde olması gereken hijyen koşullarını öğrenir. |
ÖÇ04 | Et, tahıl, süt, deniz ürünlerinde ve içecek sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri öğrenir. |
ÖÇ05 | Risk değerlendirmesini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. | 5 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisi ve sektörün temel sınıflandırılması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği verileri ve istatistiki bilgiler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Fiziksel etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Tozlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Kimyasal etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Ergonomik etmenler ve psikososyal etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | İşyerlerinde genel hijyen koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Et ve et ürünleri tehlikeleri ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Deniz ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Tahıl ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Süt ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | İçecek sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Risk değerlendirme örneği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 18 | 18 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 170 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,80 | ||
AKTS | 7 AKTS |