İGT0114 Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler

7 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İGT0114
Ad Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU


Dersin Amacı

Gıda endüstrisinin farklı sektörlerinde karşılaşılan sağlık ve güvenlik tehlikeleri, bu tehlikelerin kaynakları, tehlikelerin önlenmesi ve risk değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin İçeriği

Gıda endüstrisinde çalışanaların sektörel bazda çalıştıkları işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikeleri; fiziksel / mekanik tehlikeler, biyolojik ajanlar, alerjenler, kimyasal tehlikeler, ergonomik durumlar, psikososyal risk faktörleri. Gıda sektöründe sektörel bazlı sağlık sorunları. risk değerlendirmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Anon., 2017. Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, ÇSGB, Ankara

Notlar

Ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Sağlık sorunlarına yol açan fiziksel ve kimyasal etmenleri öğrenir.
ÖÇ03 İş yerlerinde olması gereken hijyen koşullarını öğrenir.
ÖÇ04 Et, tahıl, süt, deniz ürünlerinde ve içecek sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri öğrenir.
ÖÇ05 Risk değerlendirmesini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme metodlarını öğrenir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir. 5
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda endüstrisi ve sektörün temel sınıflandırılması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği verileri ve istatistiki bilgiler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Fiziksel etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Tozlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kimyasal etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ergonomik etmenler ve psikososyal etmenler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İşyerlerinde genel hijyen koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Et ve et ürünleri tehlikeleri ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Deniz ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Tahıl ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Süt ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 İçecek sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Risk değerlendirme örneği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 170
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,80
AKTS 7 AKTS