İGT110 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - II

7 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İGT110
Ad Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - II
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 7 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının hayvancılık risk unsurları konusunda teknik alt yapıya sahip olması gerekir. Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesi için önerileri geliştirmek; kritik kontrol noktaları ve risk analizleri yapılmasını sağlayarak düzenleyici çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak, yönetmelikte belirtilen görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgilerini gizli tutmak, iş güvenliği uzmanı, iş yerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyelerini onaylı deftere yazmak ve iş yeri hekimi ile beraber suretlerini saklamak

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatını bilir
ÖÇ02 Hayvancılıkıta İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatını bilir
ÖÇ03 Süt sığırcılığında i tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar.
ÖÇ04 Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir.
ÖÇ05 Meslek hastalıkları ve Ergonomik Risk etmenlerini bilir
ÖÇ06 Süt sığırcılığında sisklerden korunmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar.
ÖÇ07 Hayvancılık ortam risk ölçüm tekniklerini bilir
ÖÇ08 İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verebilir.
ÖÇ09 İş sağlığı ve Güvenliği kurullarını öğrenir.
ÖÇ10 İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlayablir.
ÖÇ11 İş yerlerindeki risk etmenlerini öğrenir.
ÖÇ12 İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir
ÖÇ13 hayvancılıkta İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir
ÖÇ14 İş sağlığı ve Güvenliği planlama yapma becerisi kazanır.
ÖÇ15 Hayvancılıkta İş sağlığı ve Güvenliği planlama yapma becerisi kazanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal mevzuatı öğrenir
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki tehlike kaynaklarını, tehlikleri bilir ve tehlike tanımlaması yapar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme metodlarını öğrenir. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risk değerlendirme tabloları hazırlar ve dökümantasyon presüdürünü öğrenir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıklarını ve Ergonomik Risk etmenlerini öğrenir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Risklerden kornmak için gerekli kişisel koruyucu ve donanımların seçimini yapar. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini öğrenir. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme becerisi kazanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve Güvenliği kurullarının oluşumunu ve sorumluluklarını öğrenir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerinde Acil eylem planlarını hazırlama becerisini kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş yerlerindeki Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik risk etmenlerini öğrenir.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İŞ sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini öğrenir ve planlama yapma becerisi kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılık işletmelerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarımı grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hayvancılık işletmelerinde kullanılan makine ve diğer teçhizatın durumu bakımı takibi risk unsurları grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hayvancılık işletmelerinde kullanılan malzemeler alet ev ekipmanlar bakımı, muhafazası ve test edilmesi grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kuralları 1 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği önerileri geliştirmek grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır. grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
9 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği kurallarına göre işverenin tespit ve tavsiyeler konusunda çalışmalar yapılacaktır 1 grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 işverenetespit ve tavsiyeler yapma şekli grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Hayvancılık işletmeleri tespit yapılacaktır. grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 iş güvenliği kuralları için işyeri çalışması yapılacaktır. grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 işletme ziyareti çiftlik ziyaret Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 örnek çalışma çiftlik ziyaret Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 genel değerlendirme grup çalışması, sunum Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 genel tekrar yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü (Saat) 175
Toplam İş Yükü / 25 (s) 7,00
AKTS 7 AKTS