KM665 İleri Korozyon I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KM665
Ad İleri Korozyon I
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜRAY KILINÇÇEKER


Dersin Amacı

Korozyonda temel ilkeler, tanımı, yapıt gereçlerin seçimi, Korozyon hızı; elektrokimyasal olaylar, Korozyonun elektrokimyasal termodinamiği, Sulu çözeltilerde korozyon, Pourbaix Çizelgeleri, Teknikte önemli bazı metaller için potansiyel-pH diyagramları, Korozyon ve elektrokimyasal kinetik ve uygulamaları, Korozyon Türleri, Genel Korozyon, Galvanik ve metal çifti korozyonu, çatlak korozyon, çukur korozyon, taneler arası korozyon, seçimli aşınma, metaller içine hidrojen difüzyonu, hidrojen hasarları, yorulma ve korozyonlu yorulma, sürtünme korozyonu, erozyon korozyonu, oyuk hasarlarını tanıtmaktır.

Dersin İçeriği

Korozyonda temel ilkeler, tanımı, yapıt gereçlerin seçimi, Korozyon hızı; elektrokimyasal olaylar, Korozyonun elektrokimyasal termodinamiği, Sulu çözeltilerde korozyon, Pourbaix Çizelgeleri, Teknikte önemli bazı metaller için potansiyel-pH diyagramları, Korozyon ve elektrokimyasal kinetik ve uygulamaları, Korozyon Türleri, Genel Korozyon, Galvanik ve metal çifti korozyonu, çatlak korozyon, çukur korozyon, taneler arası korozyon, seçimli aşınma, metaller içine hidrojen difüzyonu, hidrojen hasarları, yorulma ve korozyonlu yorulma, sürtünme korozyonu, erozyon korozyonu, oyuk hasarları anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu ve kitaplar

Notlar

1. B.E. Conway, J.O M. Bockris, R.E. White, Modern Aspects of Electrochemistry No:32, Kluwer Academic Publishers, New York, Boston, Dordrecht, London, Moscow, ISBN 0-306-46916-2 (2002). 2. P.H. Riger, Electrochemistry, This edition published by Chapman Hall One Penn Plaza New York, NY 10119, ISBN 0-412-04391-2 (1994).


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Korozyonun temel ilkelerini kavrar.
ÖÇ02 Elektrokimyasal olayları açıklayabilir.
ÖÇ03 Korozyonun elektrokimyasal termodinamiğini kavrar.
ÖÇ04 Korozyon türlerini anlatabilir.
ÖÇ05 Hidrojen ve oksijen difüzyonu tepkimesinin karşılaştırılmasını yapabilir.
ÖÇ06 Pourbaix çizelgelerini açıklayabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile geliştirerek alanına yenilik getirecek verilere ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya literatürüne katkı yapabilecek düzeyde bilgi birikimine sahiptir.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Güncel problemlerin modellenmesinde ve probleme özgü çözümlerin üretilmesinde yeni yöntem ve stratejiler geliştirir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya alanındaki gelişmeleri izler, bilimsel etik kurallarına uygun davranır ve kendini sürekli olarak yeniler. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deneysel ölçüm için gerekli yöntemleri belirler ve aletleri duyarlılık sınırlarına uygun olarak kullanır. 5
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilimsel bir çalışmayı planlar ve sürdürebilir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olur. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilimsel makale hazırlayabilir ve uluslararası hakemli dergilerde alanı ile ilgili bilimsel makale yayımlayabilir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olur.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında yönlenmeleri izler, oluşabilecek karmaşık durumlara çözümleme yetkinliği kazanır. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında proje ve etkinlikler düzenleyebilir, bir projenin oluşturulması, yürütülmesi ve sonuçların raporlanması aşamalarını gerçekleştirebilir. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarının sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak sunar. Çevre sorunlarına bilimsel yaklaşır. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Korozyonda temel ilkeleri Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Korozyon hızının belirlenmesi Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Elektrokimyasal tepkimeler Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Korozyonun elektrokimyasal termodinamiği Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
5 Sulu çözeltilerde korozyon Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Pourbaix Çizelgeleri Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Teknikte önemli bazı metaller için potansiyel-pH diyagramları Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
9 Korozyon ve elektrokimyasal kinetik ve uygulamaları Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Korozyon Türleri Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Genel Korozyon Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Galvanik ve metal çifti korozyonu Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
13 Çatlak ve çukur korozyonu Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Taneler arası ve seçimli korozyon, Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Metaller içine hidrojen difüzyonu, hidrojen hasarları, yorulma ve korozyonlu yorulma, sürtünme korozyonu, erozyon korozyonu, oyuk hasarları Korozyon ders kitabındaki ilgili konuların ve ders notlarının okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS