KM0075 Method Valisyonları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KM0075
Ad Method Valisyonları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. ERDAL KUŞVURAN


Dersin Amacı

Yeni geliştirilmiş ya da mevcut analiz yöntemlerinin uygulanabilirliğinin belirlenmesini amaçlar

Dersin İçeriği

Herhangi bir analitin niceliğinin tespitinde uygulanan methodun geçerlilik düzeyinin belirlenmesi amacını güder. Metodun hassasiyeti, doğruluğu, kesinliği, saptama düzeyi ve belirsizliği konularını kavrama ve hesaplamalarını yapma yeteneği kazandırır.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

Doç. Dr. Aysun Yılmaz, KİMYASAL ANALİZLERDE METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU, TURKLAB Yayınları Özge ÇETİNKAYA AÇAR, Sevilay KIRIŞ Fazıl DİLER, Ayşe AVCI PESTİSİT ANALİZLERİ İÇİN METOT VALİDASYONU VE ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİ HESAPLANMASI AÇIKLAMALI UYGULAMA REHBERİ, T.C. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Kalıntı/Pestisit Birimi

Notlar

GIDA VE YEMDE PESTİSİT KALINTI ANALİZİ İÇİN ANALİTİK KALİTE KONTROL VE YÖNTEM DOĞRULAMA PROSEDÜRLERİ (SANTE), AB Pestisit Kalıntıları Referans Laboratuvarları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laboratuvar içi validasyon, Temsili matriksin seçilmesi, Konsantrasyon/tekrar sayısı, Validasyon parametreleri ve kriterleri, Doğrusallık (linearity), Matriks etkisi, Tespit Limiti (LOD) ve Tayin Limiti (LOQ), Spesifiklik (specificity), Doğruluk (accuracy), Tekrarlanabilirlik Limiti (r) kavramlarını öğrenir ve uygular
ÖÇ02 Tekrarüretilebilirlik Limiti (R), Sağlamlık (robustness) kavramlarını öğrenir ve uygular
ÖÇ03 Ölçüm Belirsizliği Hesaplanması, Tekrarlanabilirlik Belirsizliği, Tekrarüretilebilirlik Belirsizliği, Gerçeklik Belirsizliği (Bias) kavramlarını öğrenir ve uygular
ÖÇ04 Analizlerde kullanılan cihaz ve yöntemlerden elde edilen verileri değerlendirir, metodun/cihazın geçerliliğini sorgular ve validasyon dosyasını hazırlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile geliştirerek alanına yenilik getirecek verilere ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya literatürüne katkı yapabilecek düzeyde bilgi birikimine sahiptir. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Güncel problemlerin modellenmesinde ve probleme özgü çözümlerin üretilmesinde yeni yöntem ve stratejiler geliştirir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kimya alanındaki gelişmeleri izler, bilimsel etik kurallarına uygun davranır ve kendini sürekli olarak yeniler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deneysel ölçüm için gerekli yöntemleri belirler ve aletleri duyarlılık sınırlarına uygun olarak kullanır. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilimsel bir çalışmayı planlar ve sürdürebilir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olur.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilimsel makale hazırlayabilir ve uluslararası hakemli dergilerde alanı ile ilgili bilimsel makale yayımlayabilir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olur. 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında yönlenmeleri izler, oluşabilecek karmaşık durumlara çözümleme yetkinliği kazanır.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında proje ve etkinlikler düzenleyebilir, bir projenin oluşturulması, yürütülmesi ve sonuçların raporlanması aşamalarını gerçekleştirebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarının sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak sunar. Çevre sorunlarına bilimsel yaklaşır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Laboratuvar içi validasyon, Temsili matriksin seçilmesi Konsantrasyon/tekrar sayısı, Validasyon parametreleri ve kriterleri, Doğrusallık (linearity), Matriks etkisi, Tespit Limiti (LOD) ve Tayin Limiti (LOQ), Spesifiklik (specificity) İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Doğruluk (accuracy), Tekrarlanabilirlik Limiti (r) İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Tekrarüretilebilirlik Limiti (R), Sağlamlık (robustness) İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Ölçüm Belirsizliği Hesaplanması, Tekrarlanabilirlik Belirsizliği, Tekrarüretilebilirlik Belirsizliği, Gerçeklik Belirsizliği (Bias) İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Kalibrasyon Belirsizliği, Lineer Kalibrasyon, Quadratic kalibrasyon, İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Birleşik Standart Belirsizlik (uc), Genişletilmiş Belirsizlik (Uc), Ölçüm sonuçlarının raporlanması, Ölçüm Sonuçlarının Yorumlanması İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Gıdalarda Aflatoksin HPLC analizi validasyon ve belirsizlik hesaplamaları uygulaması İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Gıdalarda Ağır metal AAS/ICP analizi validasyon ve belirsizlik hesaplamaları uygulaması İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Uçucu Organik Karbon (VOC) GC/MS analizi validasyon ve belirsizlik hesaplamaları uygulaması İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıdalarda ve Besinlerde Pestisit Analiz Validasyonu SANTE prosedürü İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Pestisitlerin GC-MS/MS analizi validasyon ve belirsizlik hesaplamaları uygulaması (QUECHERS) İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Pestisitlerin GC-MS/MS analizi validasyon ve belirsizlik hesaplamaları uygulaması (QUECHERS), devam İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 gerçek bir validasyon dosyası hazırlanması-1 İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 gerçek bir validasyon dosyası hazırlanması-2 İlgili Ders Notu Takibi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS