MK550 Advanced Material Selection Techniques

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MK550
Ad Advanced Material Selection Techniques
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NECDET GEREN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin temel amacı yükleme, çalışma şartları gibi temel ürün fonksiyonlarını belirleyen unsurlar ile üretim yöntemi, kesit şekli gibi malzeme seçimini etkileyen faktörleri dikkate alarak optimum malzeme seçimini sağlayan yöntemleri vermektir.

Dersin İçeriği

1-GİRİŞ, 2-MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ VE ÖZELLİKLERİ, 3-MALZEME SEÇİM ÇİZELGELERİ, 4-MALZEME ŞEKİLSİZ SEÇİMİ, 5-VAKA ÇALIŞMALARI 6-MALZEME VE ŞEKİL SEÇİMİ, 7-VAKA ÇALIŞMALARI, 8-VAKA ÇALIŞMALARI, 9-MALZEME İŞLEME VE TASARIM, 10-VAKA ÇALIŞMALARI, 11-MADDESEL MÜLKİYET VERİLERİNİN KAYNAKLARI, 12-VAKA ÇALIŞMALARI, 13-MALZEME, ESTETİK VE ENDÜSTRİYEL TASARIM, 14-DEĞİŞİM KUVVETLERİ.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Materials Selection in Mechanical Design M.F. Ashby.2nd-3rd Editions. The metals databook, Alok Nayar, McGraw Hill Properties of Materials for Mechanical Design, A. Esin, Middle East Tech. univ. Gaziantep

Notlar

Materials Selection in Mechanical Design M.F. Ashby.2nd-3rd Editions. The metals databook, Alok Nayar, McGraw Hill Properties of Materials for Mechanical Design, A. Esin, Middle East Tech. univ. Gaziantep


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mühendislik malzemeleri ve genel özelliklerini bilir
ÖÇ02 Konvansiyonel malzeme seçim tekniklerini bilir.
ÖÇ03 Ashby tarafından önerilen ileri malzeme seçim yöntemi ile konvansiyonel seçim yöntemleri arasındaki farkı kavramıştır.
ÖÇ04 Mühendislik uygulamalarında malzeme seçimi için kullanılması gereken malzeme seçim diyagramlarını kullanmayı bilir.
ÖÇ05 Malzeme kesit şeklini dikkate almayan malzeme seçme tekniğini uygulayarak malzeme seçebilir.
ÖÇ06 Malzeme kesit şeklini dikkate alarak malzeme seçebilir. Malzeme üretim tekniğini dikkate alan malzeme seçme tekniğini uygular.
ÖÇ07 Malzeme üretim tekniğini dikkate alan malzeme seçme tekniğini uygular.
ÖÇ08 Ürün fonksiyonlarını, malzeme kesit şeklini, üretim biçimini veya bunların kombinasyonlarını dikkate alarak optimum mühendislik malzemelerini seçebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Literatür araştırması yapabilir


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 "GİRİŞ, dersin amacı, tasarımda malzeme, mühendislik malzemelerinin evrimi. TASARIM SÜRECİ; Tasarım türleri, teknik sistemler, tasarım süreci, Tasarım araçları ve malzeme verileri, işlev, malzeme, şekil ve süreç, Örnek Olay Çalışması . Kaynak kitap-Chapter 1-2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ VE ÖZELLİKLERİ; Mühendislik malzemelerinin sınıfları, malzeme özelliklerinin tanımları. Kaynak kitap-Chapter 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 MALZEME SEÇİM Çizelgeleri; Malzeme özelliklerinin görüntülenmesi, Malzeme özellik çizelgeleri. Kaynak kitap-Chapter 4 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 ŞEKİLSİZ MALZEME SEÇİMİ; Performans endeksleri, malzeme seçme prosedürü, çoklu kısıtlamalar, Çoklu tasarım hedefleri. Kaynak kitap-Chapter 5 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
5 "VAKA ÇALIŞMALARI; Şekilsiz malzeme seçimi " Kaynak kitap-chapter 6 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 MALZEME VE ŞEKİL SEÇİMİ; Şekil faktörleri, şekilleri içeren performans indeksleri, mikroskobik şekil faktörleri, malzeme özellik çizelgelerinde şekillendirilmiş malzemeler. " Kaynak kitap-Chapter 7 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 VAKA ÇALIŞMALARI; Malzeme ve şekil seçimi " Kaynak kitap-chapter 8, Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay, Beyin Fırtınası
8 DURUM ÇALIŞMALARI; Malzeme ve şekil seçimi Kaynak kitap-chapter 8, Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay, Beyin Fırtınası
9 MALZEME İŞLEME VE TASARIM; Süreç kataloğu ve tasarım üzerindeki etkileri, Süreç nitelikleri ve sistematik süreç seçimi, süreç seçim çizelgeleri, süreç maliyeti, eşleştirme. Kaynak kitap- Chapter 9 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 DURUM ÇALIŞMALARI; süreç seçimi Kaynak kitap-Chapter 10, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
11 "MADDİ MÜLKİYET VERİLERİNİN KAYNAKLARI; Veri genişliğine karşı veri hassasiyeti, veri kaynaklarının basılı kopyası, yazılım olarak veritabanları, uzman sistemler, verileri kontrol etme ve tahmin etme yolları, " Kaynak kitap-Chapter 11 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 DURUM ÇALIŞMALARI; Malzeme veri kaynaklarının kullanımı Kaynak kitap-chapter 12 Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay, Tartışma
13 MALZEME, ESTETİK VE ENDÜSTRİYEL TASARIM; Estetik ve endüstriyel tasarım, vaka çalışmaları. Kaynak kitap- Chapter 13, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 "DEĞİŞİM İÇİN KUVVETLER; piyasa çekişi, bilim baskısı, enerji ve çevre, geri dönüşüm ve yeniden kullanım baskısı. " Kaynak kitap- Chapter 14, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 9. veya 10. hafta da vize sınavı kaynak kitap ve ders ile ilgili tüm ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
16 16. haftada final sınavı kaynak kitap ve ders ile ilgili tüm ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Bütünleme sınavı Kaynak kitap ve ders ile ilgili tüm ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 01:13