MK547 Powder Metallurgy I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MK547
Ad Powder Metallurgy I
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDUL KADİR EKŞİ


Dersin Amacı

Toz metalurjisinin tarihsel gelişimi ve mühendislik uygulamaları hakkında bilgi vermek Metal tozu ve metal tozu üretimi konusunda temel metotları ve teknikleri açıklamak Toz ve toz karışımının karakterizasyonunda kullanılan yöntemleri açıklamak Toz metalurjisi metodunda kullanılan pres teknikleri kullanmak

Dersin İçeriği

Toz metalurjisine giriş ve tanımlar, Metal Tozlarının Üretim Teknikleri, Toz Karakterizasyonu ve Testleri, Partikül Spesifikasyonın Ölçümü, Toz Paket Karakteristikleri, Presleme Teknikleri, Basınç Altında Partikül Deformasyonu ve Yoğunlaşma, Yoğunluk- basınç İlişkisi, Kompakt Numunelerde Yoğunluk ve Stres Dağılımı

Dersin Ön Koşulu

Bu ders ön koşul yoktur.

Kaynaklar

Randall M. German , Toz Metalurjisi ve Parçacıklı Malzeme İşlemleri, TTMD

Notlar

Öğretim Üyesi Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Toz metalurjisinin tarihsel gelişimini açıklar.
ÖÇ02 Toz metalurjisinin mühendislik uygulamalarına örnekler verir.
ÖÇ03 Metal tozu üretim tekniklerini açıklar.
ÖÇ04 Toz ve toz karışımı karakterizasyonunda kullanılan yöntemleri açıklar.
ÖÇ05 Toz metalurjisi metodunda pres tekniklerini açıklar.
ÖÇ06 Toz metal malzemeler için uygulamalara örnekler verir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Literatür araştırması yapabilir


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Toz metalurjisisine Giriş ve Tanımlar Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Metal tozlar ve çeşitleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Metal tozlarının üretimi Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Toz karakterizasyonunda ön hazırlık işlemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Toz karakterizasyonu ve testleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Toz spesifikasyonun ölçümü Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Toz paketleme karakteristikleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara sınav Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Toz Paketleme Yöntemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Soğuk Presleme Teknikleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Sıcak Presleme Teknikleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Basınç altında Partikül deformasyonu ve Yoğunlaşma Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Yoğunluk- Basınç İlişkisi Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Kompaktlarda yoğunluk- gerilim dağılımı Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Kompaktlarda deformasyon hataları ve önleme yöntemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl sonu sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl sonu sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS