MK016 Active Vibration Control

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MK016
Ad Active Vibration Control
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAKAN YAVUZ


Dersin Amacı

Mekanik sistemleri titreşimlerinin anlaşılması, modelleme yaklaşımları ve analiz tekniklerinin incelenmesi, aktif titreşim kontrol teknikleri ve ilgili kontrol yaklaşımlarının değerlendirilmesi

Dersin İçeriği

Mekanik titreşimler ve harmonik hareket, serbest titreşim sisteminin sönümlü tepkisi, zorlanmış titreşim, doğal frekans ve mod şekilleri, çeyrek araç sistemi ve gövde sıçrama hareketi, çeyrek araç modelinin matlab/simulink'te modellenmesi, yarım araç modeli, yunuslama hareket odaklı model, yuvarlanma hareketi yönelimli yarım araç modeli, matlab/simulink'te yarım araç modelinin modellenmesi, pasif süspansiyon ve yarı aktif süspansiyon modelleri, sönümleme ve rijitlik kontrolü, skyhook, groundhook ve denge sönümleme kontrol stratejileri, aktif süspansiyon sistemleri, aktüatörler ve kontrol yaklaşımları.

Dersin Ön Koşulu

Temel titreşim analizi ve kontrol teorisi konusunda bilgi gerekir.

Kaynaklar

Sunumlar, kaynak kitaplar 1) Dr. Mickaël Lallart, Vibration Control, SCIYO, 2010. 2) D. J. Inman, Vibration with Control, John Wiley & Sons, 2006. 3) Giancarlo Genta, Vibration Dynamics and Control, Springer, 2009. 4) Malcolm J. Crocker, HANDBOOK OF NOISE AND VIBRATION CONTROL, John Wiley & Sons, 2007. 5) Nader Jalili, Piezoelectric-Based Vibration Control, Springer, 2010. 6) Reza N. Jazar, Vehicle Dynamics: Theory and Application, Springer, 2008.

Notlar

Ek Referans Kitaplar 1) C. F. Beards, Engineering Vibration Analysis with Application to Control Systems, Hodder Headline PLC, 1995. 2) Ken Butcher, Noise and vibration control for HVAC, CIBSE, 2002. 3) Tim South, Managing Noise and Vibration at Work, Elsevier, 2004.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mekanik titreşimler ve harmonik hareketi tanımlar
ÖÇ02 Serbest titreşim sisteminin sönümlü tepkisi ve zorlanmış titreşimi tanımlar
ÖÇ03 Doğal frekans ve mod şekillerini hesaplar
ÖÇ04 Çeyrek araç sistemi ve gövde sıçrama hareketini inceler
ÖÇ05 Çeyrek araç modelinin matlab/simulink'te modellenmesini yapar
ÖÇ06 Yarım araç modeli, yunuslama hareket odaklı modelini yapar
ÖÇ07 Yuvarlanma hareketi yönelimli yarım araç modelini matlab/simulink'te modeller
ÖÇ08 Pasif süspansiyon ve yarı aktif süspansiyon modellerini tanımlar
ÖÇ09 Sönümleme ve rijitlik kontrolünü tanımlar
ÖÇ10 Skyhook, groundhook ve denge sönümleme kontrol stratejilerini tanımlar
ÖÇ11 Aktif süspansiyon sistemlerini tanımlar
ÖÇ12 Aktif süspansiyon sistemlerinde kullanılan aktüatörlerin kullanımı ve kontrol yaklaşımlarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Literatür araştırması yapabilir


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mekanik Titreşimler Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Basit Harmonik Hareket, Serbest Titreşim Sisteminin Sönümlü Tepkisi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Az Sönümlü, Kritik Sönümlü ve Aşırı Sönümlü Tepki Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Zorlanmış Titreşim, Doğal Frekans ve Mod Şekilleri Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Çeyrek Araç Sistemi ve Gövde Sıçrama Hareketi, Çeyrek Araç Modelinin MATLAB/Simulink'te Modellenmesi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yarım Araç Modeli, Pitch Hareket Odaklı Model (Bisiklet Modeli) Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 Yuvarlanma Hareketi Yönelimli Yarım Araç Modeli, MATLAB/Simulink'te Yarım Araç Modelinin Modellenmesi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Yazılı sınav Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pasif Süspansiyon Sistemi Elemanları, Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yarı Aktif Süspansiyon Modelleri, Sönümleme ve Rijitlik Kontrolü Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Skyhook Sönümleme Kontrol Stratejisi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Groundhook Sönümleme Kontrol Stratejisi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Denge Sönümleme Kontrol Stratejisi Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Aktif Süspansiyon Sistemi, Aktüatörler Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Aktif Süspansiyon Sistemi, PID, LQR, Bulanık Mantık Kontrolü Konu ile ilgili ders notları ve kaynak kitapları gözden geçirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Dönem Sonu Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Dönem Sonu Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS