CMT0027 Kimyasal Metalurji Esasları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod CMT0027
Ad Kimyasal Metalurji Esasları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur ACAR


Dersin Amacı

Kimyasal metalurjide esas olan üretim yöntemlerini, cevher hazırlama, metal üretimi ve zenginleştirme, metalurji termodinamiği ve kinetiğini öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kimyasal Metalurji, Tanımı, Temeli ve Kapsamı, Metalurjik Cevher Hazırlama İşlemleri, Mineraller, Cevherler, Toz ve Bulk Hammaddeler ve Bu Malzemelerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikler Açıdan İncelenmesi, Metalurjide Termodinamik ve Denge Hesapları, Fiziksel ve Kimyasal Tepkimeler, Ekstraktif Metalurji, Pirometalurjli, Hidrometalurji ve Elektrometalurji Esasları.

Dersin Ön Koşulu

Bu ders için ön koşul yoktur.

Kaynaklar

Öğretim üyesi ders notları

Notlar

Öğretim üyesi ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kimyasal metalurjide temel kavramları açıklar.
ÖÇ02 Metalurjik cevher hazırlama işlemlerini sıralar.
ÖÇ03 Metalurjide termodinamik ve denge hesaplarını yapar.
ÖÇ04 Metalurjide termodinamik ve denge grafiklerini okur.
ÖÇ05 Pirometalurjideki kullanılan metotları açıklar.
ÖÇ06 Hidrometallurjide kullanılan metotları açıklar.
ÖÇ07 Elektrometalurjide kullanılan metotları açıklar.
ÖÇ08 Kimyasal metalurjinin endüstriyel uygulamalarına örnekler verir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalındaki kavram, kuram ve prensiplere ileri düzeyde hâkim olma 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İleri matematik, fen ve mühendislik bilgisi ile donanımlı olma 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalında ileri düzeyde deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çeşitli ileri mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalında teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde ileri mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kimyasal metalurji tanımı, temeli ve kapsamı Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Mineraller, cevherler, toz ve bulk malzemeler ve fiziksel-kimyasal özellikleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Metalurjik cevher hazırlama işlemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Kimyasal metalurjide termodinamik Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kimyasal metalurjide denge hesapları Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kimyasal metalurjide Reaksiyon Kinetiği Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Pirometalurji esasları Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pirometalurji de uygulanan Yöntemler Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Hidrometalurji esasları Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Hidrometalurjide uygulanan yöntemler Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Elektrometalurji esasları Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Elektrometalurjide uygulanan teknikler Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kimyasal metalurjide endüstriyel uygulamalar Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kimyasal metalurji ve çevresel etkiler Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS