MM0034 Yapı Akustiği

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MM0034
Ad Yapı Akustiği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi KASIM ÇELİK


Dersin Amacı

Mimari akustikte gürültünün önemi, gürültünün kullanıcı üzerindeki etkileri, değişik işlevli yapılara yönelik gürültü denetimi önlemlerini getirebilme becerisi kazandırmak.

Dersin İçeriği

Temel akustik terimleri, sesin yansıması-geçmesi-yutulması ile ilgili temel terimler, gürültü kaynakları, gürültü denetim ilkeleri, binaların işlevlerine yönelik olarak gürültü önlemleri, yürürlükteki güncel standartlar ve yönetmelikler.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok.

Kaynaklar

Güncel ders notları, Şerefhanoğlu, M., Gürültü Denetiminde Kabul Edilebilecek Ses Düzeylerinin Belirlenmesi, YTÜ yayınları, 1987., Rettinger, M., Handbook of Architectural Acoustics and Noise Control, TAB Books, INC, New York, 1988., Maekawa, Z., Environmental and Architectural Acoustics, E & FN SPON, London, 1994., Long, M., Architectural Acoustics, Elsevier Academic Press, UK, 2006., Everest, F.A., Pohlmann, K.C., Master Handbook of Acoustics, Mc Graw Hill, 2009., Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete s. 20671, 4 Haziran 2010., Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği, Resmi Gazete, 30082, 31.05.2017.

Notlar

Yürürlükte olan güncel akustik standartları ve yönetmelikleri.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel mimari akustik bilgilere sahip olur.
ÖÇ02 Mimaride gürültü denetimi ilkelerini anlar, gürültü denetimi projesi yapabilme, uygulayabilme becerisine sahip olur.
ÖÇ03 Gürültünün kentleşme ve kullanıcı üzerindeki etkileriyle ilgili bilgilere sahip olur.
ÖÇ04 Gürültü konusuyla ilgili uluslararası ve ulusal standart, yönetmelikler hakkında bilgiye sahip olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mimarlık kuramı, tarihi ve pratiği ile bunlarla ilişkili diğer sanatlar, teknolojiler ve insan bilimleri hakkında sahip olduğu bilgiyi geliştirip, derinleştirerek uzmanlık düzeyinde kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mimarlık, kentsel tasarım ve planlama konularında edindiği bilgiyi tasarım pratiği ya da kuramsal çalışmalarda özgün bir şekilde kullanır.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir araştırma süreci içinde araştırma ve değerlendirmeye ilişkin yöntemlerden amacına uygun olanını seçerek kullanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mimarlık konu alanı içinde bilginin doğası, kaynakları, bilgi üretimi ve bilginin sınanmasına ilişkin sorunlar konusunda eleştirel düşünce geliştirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tasarım, çevresel koruma ve iyileştirme hakkında sahip olduğu bilgiyi kullanır. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kuram ve uygulama alanında yetkin, estetik, teknik, ekolojik vb. gereksinmeleri karşılayacak ortamlar oluşturabilmek amacıyla, yaratıcı, analitik, yenilikçi düşünceyle bilgiyi kullanır. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan ve yaşadığı çevre arasındaki ilişkiyi yapısal, işlevsel, teknik veya estetik bakış açısıyla, disiplinler arası bilgiyi ele alarak yorumlar. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Konu alanında elde edilen veri, bilgi ve bulguları düzenlemek, yorumlamak ve sunmak için uygun analiz yöntemlerini, bilgisayar teknolojilerini ve sunum tekniklerini seçerek kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorumluluk alarak, bağımsız biçimde veya grup içinde uyumlu olarak bir çalışmayı teorik ve pratik yönleriyle yürütür.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum yararını gözeterek seçilen bir konu alanı ya da belirlenen bir problem konusunda araştırma etiği ve bilimsel etik çerçevesinde, derinlemesine araştırma yapmak veya çözüm üretmek amacıyla, uygun yöntemleri kullanarak verilere ulaşıp sonuçları yorumlayarak çeşitli ortamlarda duyurur.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mimari süreçlerde ilgili bilgileri bireysel olarak edinerek seçme, değerlendirme, kayıt etme ve çeşitli uygulamalarla deneysel olarak bilgiyi üretir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alana özgü kavramları ve terminolojiyi bilerek, toplantı ve kongrelere katılarak sunum yaparak uygun iletişim araçlarını kullanarak düşünce ve görüşlerini toplum yararına ve etik kurallar içinde ifade eder.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mimarlık alanı ile ilgili konularda yenilikçi etik, çevresel ve toplumsal değerleri gözeterek strateji, politika ve uygulama planları geliştirerek çalışma sonuçlarını kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alana özgü yurtiçi ve yurtdışında görülen güncel gelişmeleri yabancı dil bilgisini de kullanarak yayınlardan takip ederek yorumlar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mimarlık disiplini ile ilişkili olan bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler-arası çalışmalarda kullanarak disiplinler arası etkileşimle bilgiyi yorumlar. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gürültü ve gürültü denetimi konularının mimarideki yeri Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Ses ve gürültü kavramlarına genel bakış. Gürültünün sağlık üzerindeki etkileri; fizyolojik, psikolojik ve performans etkileri. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Yapı dışı ve yapı içi gürültü kaynaklarının sınıflandırılması; ulaşım gürültüleri, sanayi gürültüleri, inşaat gürültüleri, eğlence ve ticari amaçlı gürültüler, yapı dışı gürültüler, yapı içi gürültüler. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gürültü denetiminde temel ilkeler, Gürültü denetimine yönelik planlama örnekleri. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Gürültü denetimine yönelik ulusal ve uluslararası standart ve yönetmeliklere genel bakış. Kabul edilebilir gürültü düzeylerinin frekansa göre değerlendirildiği ölçütler. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sesin yayılması. Açık havada ve kapalı mekanda yayılma arasındaki ayrımlar. Dolaysız ve yansışmış sesler. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Ses kaynağı tipleri.Nokta, çizgi ve düzlem kaynak özellikleri ve örnekleri. Ses azalmasında atmosferik etkenler. Gürültü düzeyi ölçmeleri. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Sesin yutulması. Ses yutma çarpanı, gereç özellikleri, ses yutucu gereçler ve uygulamaları. Sesin yansıması. Yansıma ve gürültü denetimi ilişkisi. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
9 Ödev Teslimi Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Tek ve çift duvarlardan sesin geçişinde kütle yasası. Hesap yöntemleri. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Gürültü denetiminde engeller. Engel özellikleri. Doğal ve yapay engeller. Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım
12 Kent ve yapı akustiğinde gürültünün modellenmesine kullanılan bilgisayar programların tanıtımı Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Yapı dışı gürültü engellerinden yararlanılarak yapılarda gürültü denetimi uygulamaları Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
14 Yapı kabuğu ve iç bölme elemanlarında gürültünün denetlenmesine yönelik uygulamalar Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
15 Kentleşme-gürültü denetimi ilişkisi öğrenci sunumları Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Gürültü denetimi-proje teslimi-1 Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Gürültü denetimi proje teslimi-2 Güncel ders notları ve ilgili kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS