OM0080 Taşıtlarda Emisyon Kontrol Sistemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod OM0080
Ad Taşıtlarda Emisyon Kontrol Sistemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA ÖZCANLI


Dersin Amacı

Dersin amacı motorlarda emisyon kaynakları, kontrolü ve denetimini detaylı bir şekilde incelemektir.

Dersin İçeriği

Emisyon tanımı, türleri, Araçların sebep olduğu çevre kirliliği, Endüstriyel ve taşıt kaynaklı kirleticilerin karşılaştırılması, Araç türüne göre kirletici tipleri ve konsantrasyonları, Yakıt tipinin emisyonlara etkisi, Taşıt emisyonlarına karşı yanma öncesi, yanma sırasında ve yanma sonrası geliştirilen önlemler, Benzinli motorlarda alınan önlemler, Dizel motorda alınan önlemler, Farklı ülkelerin düzenlediği emisyon standartları

Dersin Ön Koşulu

Derse ait ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Handbook of Diesel Engines-Klaus Mollenhauer Helmut Tschoeke

Notlar

CO2 EMISSIONS FROM FUEL COMBUSTION-International Energy Agency


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dizel ve benzinli motorlarda emisyon kontrol tekniklerini kavrar.
ÖÇ02 Emisyon oluşumu, oksidasyon reaksiyonları ve diğer reaksiyonlarla ilgili problemleri çözme becerisine sahip olur.
ÖÇ03 Endüstriyel kaynaklı ve taşıt kaynaklı kirleticilerden ortaya çıkan emisyonların kıyaslamasını yapar.
ÖÇ04 Motordan kaynaklanan emisyon sorunları ile bu sorunları azaltma veya engelleme metotlarını deneysel olarak gerçekleştirir.
ÖÇ05 Benzinli motorlarda ortaya çıkan kirleticileri detaylıca öğrenir.
ÖÇ06 Dizel motorlarda ortaya çıkan kirletici gazları detaylıca kavrar.
ÖÇ07 Farklı ülkelerde ortaya koyulan emisyon standartlarını öğrenerek motor tasarım çalışmalarını regülasyonlara göre düzenler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Otomotiv Mühendisliğinde uygulanan güncel teknikler, yöntemler ve bunların sınırlamaları hakkında kapsamlı bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Girişimcilik, sürdürülebilir kalkınma ve yenilikçilik konularında bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Lisans ve lisansüstü düzeyinde edinilen bilgileri genişleterek otomotiv mühendisliği alanında uygular. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv teknolojisi alanındaki uygulamalar için gerekli olan teknikleri tanır ve modern araçları kullanır. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Proje planlaması ve zaman yönetimi yaparak, alternatif çözüm yolları belirler. 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Otomotiv Mühendisliği alanı ile ilgili yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çok disiplinli takımlarda yer alarak farklı alanlardan gelen bilgileri kendi alanıyla bütünleştirerek çözüm yöntemleri belirler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilimsel yöntemler kullanarak veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analiz, sentez, eleştirel değerlendirme yeteneklerini geliştirerek karmaşık problemleri bağımsız olarak çözer. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Modern tasarım yöntemleri ve araçları kullanarak bir süreci ya da bir sistemi tasarlar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Otomotiv Mühendisliği alanı ile ilgili yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirme; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilimsel bilgi birikimini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde ifade ederek, en az bir yabancı dilde iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel araştırma sürecinde toplumsal, çevresel, bilimsel ve etik değerleri dikkate alır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kirleticinin tanımı, temel bazı kirleticiler İlgili konu referans kaynak kitaplarından ve ders notundan öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Araçların sebep olduğu çevre kirliliği İlgili konu gerekli internet kaynakları ve referans kitaplarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Endüstriyel ve taşıt kaynaklı kirleticilerin karşılaştırılması, istatistiksel bilgiler İlgili konu internet kaynaklarından ve referans kaynak kitaplarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Araç tipine göre kirletici tipleri ve konsantrasyonları İlgili konu ders notlarından ve referans kaynak kitaplarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Motordaki kirletici kaynakları, motor kaynaklı kirleticilerin çalışma parametrelerine bağlı olarak değişimi İlgili konu ders notlarından ve internet kaynaklarından öğrenilebilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Yakıt cinsinin emisyonlara etkisi İlgili konu ders notlarından ve gerekli internet kaynaklarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Taşıt emisyonlarına karşı geliştirilen önlemler (yanma öncesi, yanma sırasında ve yanma sonrası) İlgili konu ders notlarından,internet kaynaklarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Benzinli motorlarda alınan önlemler (3 yollu katalitik konvertörler) (1. bölüm) İlgili konu ders notlarından ve referans kaynkalarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
9 Ara sınav İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
10 Benzinli motorlarda alınan önlemler (3 yollu katalitik konvertörler) (2. bölüm) İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Dizel motorlarda alınan önlemler (oksidasyon katalizörleri, dizel partikül filtreleri, EGR) (1. bölüm) Daha önceden hazırlanmış deney data sheetlerinden ilgili konu öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Gösterip Yaptırma
12 Dizel motorlarda alınan önlemler (oksidasyon katalizörleri, dizel partikül filtreleri, EGR) (2. bölüm) Daha önceden hazırlanmış deney data sheetlerinden ilgili konu öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Gösterip Yaptırma
13 De-NOx depolama, SCR ve diğer sistemler Daha önceden hazırlanmış deney data sheetlerinden ilgili konu öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Gösterip Yaptırma
14 Farklı ülkelere göre emisyon standartları İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
15 Fakir ve zengin karışım gibi parametrelerin motor performansına etkileri İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklarından öğrenilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Final Sınavı İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Proje / Tasarım
17 Final Sınavı İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS