SAİ023 Su Ürünlerinde Doğal Antimikrobiyaller ve Aktivite Değerlendirme Metotları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ023
Ad Su Ürünlerinde Doğal Antimikrobiyaller ve Aktivite Değerlendirme Metotları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY


Dersin Amacı

Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler, su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler ile ilgili bilgi verilmektedir. Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgi edinilmektedir.

Dersin İçeriği

Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması, su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler, su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler, antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler, antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon, well difüzon, spot ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesi

Dersin Ön Koşulu

Dersin herhangi bir ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Su ürünlerinde doğal antimikrobiyaller ve aktivite değerlendirme metotları ders notu

Notlar

Ders ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü ve faaliyet mekanizması ve antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler ile ilgili bilgi kazanır.
ÖÇ02 Su ürünlerinde antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler hakkında bilgi edinir.
ÖÇ03 Su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller, bitki fenolleri, laktik asit bakterileri, organik asitler, bakteriyosinler hakkında bilgi öğrenir.
ÖÇ04 Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler hakkında bilgi kazanır.
ÖÇ05 Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları, agar difüzyon, well difüzyon, spot ve dilüsyon metotları ve sonuçların değerlendirilmesini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünlerinin mikrobiyolojik bozulması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
2 Su ürünlerinde antimikrobiyallerin rolü Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Antimikrobiyallerin faaliyet mekanizması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Antimikrobiyal seçiminde göz önünde bulunacak faktörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Su ürünlerinde kullanılan sentetik antimikrobiyaller Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Su ürünlerinde kullanılan doğal antimikrobiyaller Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Bitki fenolleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Laktik asit bakterileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Organik asitler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Bakteriyosinler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Antimikrobiyal aktiviteyi etkileyen faktörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 Antimikrobiyal aktivite değerlendirme metotları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Agar difüzyon, well difuzyon, spot ve dilüsyon metotları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Sonuçların değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS