ST544 Balık Genetiği

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST544
Ad Balık Genetiği
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MAKBULE BAYLAN


Dersin Amacı / Hedefi

Balık genetiğinin temel prensiplerini kavratarak balık üretimine katkı sağlamak

Dersin İçeriği

Genetiğin temel esasları (hücre, kromozom, DNA ve gen), kalitatif fenotipler, kantitatif fenotipler, populasyon genetiği, balıkçılıkta populasyon sınırlarının belirlenmesi, deniz ve tatlı su balıklarının genetik kaynakları, balıklarda gen transfer teknikleri, balık üretiminde genetik faktörler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Mustafa S., 1999. Genetics in sustainable Fisheries Manageement. Fishing News Book, 224p.

Notlar

Lutz C.G., 2001. Pratical Genetics for Aquaculture. Blackwell Science, 235p. Beaumont A.R. and Hoare K. 2003. Biotechnology and Genetics in Fisheries and Aquaculture. Blackwell Science, 158p


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genetik metodları balıkçılıkta verim artışı yönünde ilişkilendirir ve kullanır.
ÖÇ02 Gen, genotip ve fenotip kavramlarını anlar ve ilişkilendirir
ÖÇ03 Kantitatif genetiği,populasyon genetiği ve transfer tekniklerini balıkların genotiplerini iyileştirmede kullanır
ÖÇ04 Genetik materyallerin yapı ve fonksiyonlarını bilir.
ÖÇ05 Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır.
ÖÇ06 Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genetiğin temel esasları (hücre, kromozom) Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Genetiğin temel esasları (DNA ve gen) Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kalitatif fenotipler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kantitatif fenotipler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Populasyon genetiği I Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Populasyon genetiği II Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Balıkçılıkta populasyon sınırlarının belirlenmesi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Deniz balıklarının genetik kaynakları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Tatlısu balıklarının genetik kaynakları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gen transfer teknikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Balıklarda kullanılan gen transfer teknikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Transgenik balıklar Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Balık üretiminde genetik faktörler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Bazı balıklarda genetik değişimler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 12:15