ST526 Denizel Algler

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST526
Ad Denizel Algler
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SEVİM POLAT


Dersin Amacı / Hedefi

Denizel algleri tanıyarak, taksonomileri ve grupların genel özelliklerini bilmek, taksonomik ayırımda önemli özellikler ile ilgili temel bilgileri kazanmak ve denizel alglerin denizel üretimdeki rollerini anlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste denizel alglerin taksonomisi, alg grupları ve grupların genel özellikleri, alglerde hücre yapısı, üreme ve dağılımları, taksonomik ayırımda kullanılan kriterler teorik dersler ve laboratuvar uygulamalrı ile öğretilmekte, alglerin denizel üretimdeki rolleri ve üst trofik seviyeler ile ilişkileri öğretilmekte ve tartışılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

1. Ders notları 2. DENİZEL ALGLER KİTABI

Notlar

Konu ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Denizel algleri tanımlar
ÖÇ02 Denizel algleri taksonomik olarak sıralar.
ÖÇ03 Alg gruplarının genel özelliklerini açıklar
ÖÇ04 Türlerin taksonomik ayırımında önemli özellikleri listeler.
ÖÇ05 Denizel alglerin denizel üretimdeki rolünü analiz eder.
ÖÇ06 Denizel alglerin üst trofik aşamalar ile ilişkisini özetler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Denizel alg kavramının tanımlanması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Denizel alglerin taksonomik sınıflandırması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Denizel alglerin taksonomik sıraya göre incelenmesi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Alglerin taksonomik ayırımında önemli kriterlerin incelenmesi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Taksonomik ayırımda önemli kriterlerin incelenmesi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Algleri hücresel özellikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Alglerin beslenme ve üreme özellikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alglerin diğer fizyolojik özellikleri, Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Denizel alglerin ekolojileri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Denizel alglerin dağılımları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Denizel alglerin denizel üretimdeki rolü Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Denizel alglerin denizel üretimdeki önemi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Denizel alglerin üst trofik basamaklar ile ilişkisi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Denizel alglerin diğer beslenme basamakları ile ilişkisi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 02:45