ST021 Laboratuar Ortamında Mikroalg Kültürü

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST021
Ad Laboratuar Ortamında Mikroalg Kültürü
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. LEYLA USLU


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrenci mikroalg üretim ortamlarını hazırlayıp üretimini yapabilecek. Fitoplanktonik Organizmaların genel özellikleri ve ekolojisi ve Akuakültür işletmelerinde büyük öneme sahip mikro alglerin kültür teknikleri öğrenilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikroalg tanımı, Mikroalg türlerinin taksonomisi, Mikroalg türlerinin biyolojik özellikleri, Mikroalg türlerinin ekolojik özellikleri, Mikroalg üretim metodları, Mikroalg kültür ortamları, Mikroalg gelişiminin izlenmesi, Mikroalg sayım yöntemleri, Mikroalg türlerinin muhafazası, Mikroalglerin eko-biyolojik önemi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Richmond, A. (Ed.). (2008). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. John Wiley & Sons. Borowitzka, M. A., & Moheimani, N. R. (Eds.). (2013). Algae for biofuels and energy (Vol. 5, pp. 133-152). Dordrecht: Springer.

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1- Alg üretimi için ön hazırlık yapar
ÖÇ02 2- Alg üretimi için besi ortamı hazırlar
ÖÇ03 3- Sterilizasyon yapar
ÖÇ04 4- Mikroalglerin gelişimini izler
ÖÇ05 5- Mikroalg sayımını bilir
ÖÇ06 6- Mikroalg üretimi yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı alan ile ilgili stratejileri belirler; yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olur. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimlerinde uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, farklı disiplinler arası bilgileri sentezler, yorumlar, yeni bilgi ve teoriler üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında veri toplar, sonuçları değerlendirir; araştırma yöntemlerini kullanarak, neden-sonuç ilişkisi kurup, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak planlar, projelendirir ve yürütür. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alan ile ilgili uygulamalarda ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için bireysel veya ekip üyesi olarak yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir, sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynaklara ulaşır, bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirecek deneyim kazanır. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder, çalışma ve araştırmalarını yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; alanında toplumsal bilinç oluşumuna katkı sağlar. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, seminer ve toplantıları izler, eleştirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yabancı dil bilgilerini kullanarak yurt dışı kaynaklı yayınları izler, sözlü ve yazılı iletişim kurar. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanında gereksinim duyduğu bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uygulama alanı ile ilgili verilerin bilimsel yönden değerlendirilmesi ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlaştığı Deniz Biyolojisi, İç Sular Biyolojisi veya Balıkçılıkta Temel Bilimler alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek strateji, politika ve uygulama planları geliştirir; elde ettiği sonuçları toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde toplum yararına değerlendirir ve yaygınlaştırır. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yüksek lisans eğitimi sürecinde edindiği bilgi ve deneyimlerle, uygulama ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Alg kültürü yapılan türlerin tanıtılması Türlerin Mikroskopta incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
2 Alg kültür laboratuarının tanıtılması Laboratuarda bulunan cihazların tanıtılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
3 Alg sıvı besi yerlerinin anlatılması Alg sıvı besi yeri hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
4 Alg katı besi yerlerinin anlatılması Alg katı besi yeri hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
5 Sterilizasyon yöntemleri Sıvı ve diğer malzemelerin sterilizasyonun yapılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
6 Alg izolasyon yöntemleri Hücre sayımı ve optik yoğunluk belirleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
7 Alg büyüme parametrelerinin anlatılması Klorofil a analiz yöntemleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Sözlü Sınav
9 Chl-a, kuru ağırlık, Optik yoğunluk Kuru madde analizi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
10 Biyomas tahmini Algal biyomas kurutma yöntemleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
11 Alg kültür tipleri Algal biyomasın sterlizasyon yöntemleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
12 Türlerin sürdürülebilirliği Biyomas hesaplama yöntemleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
13 Alg büyümesine etki eden faktörler Stok kültür hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
14 Alg büyümesinde kültür koşullarının belirlenmesi Kültürde hacim artırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
15 Alglerin hasat edilme yöntemleri Hasat etme ve kurutma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 03:13