Genel Bilgi
Kod | SY0015 |
Ad | Balık Hematolojisi II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Balıklarda hematoloji biliminin önemi ve balık sağlığı ve refahını artırmaya dair hematolojinin uygulanabilirliği hedeflenmiştir.
Dersin İçeriği
Balık sağlığı ve refahı üzerine hematolojinin önemi, yetiştiricilikte balık sağlığını ilgilendiren her alanda hematolojik uygulamalar.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
araştırma makaleleri ve hematoloji ders kitabı
Notlar
güncel makale ve bilimsel dergiler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Hematolojik tanımları yapar ve hematolojik terminolojiyi bilir. |
ÖÇ02 | Sağlıklı balıklardaki hematolojiyi öğrenir. |
ÖÇ03 | Bakteriyel ve Paraziter balık hastalıklarında hematolojik parametrelerin önemini kavrar |
ÖÇ04 | Fungal ve viral hastalıklarda hematolojik tanı laboratuvarını kullanır |
ÖÇ05 | Çeşitli tipten stresörlerin hematolojik parametreler üzerine etkisini tanımlar |
ÖÇ06 | Hematolojik parametreleri, balık hastalıklarının teşhisinde etkin olarak kullanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hematolojinin tanımı, önemi ve terminolojinin tekrarı | konuyla ilgili temel kavramların bilinmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Sağlıklı balıklarda Hematolojik çalışmalar | sağlıklı balığın tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar, Tartışma, Anlatım |
3 | Bakteriyel balık hastalıklarında Hematoloji | bakteriyel balık hastalıklarının tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
4 | Paraziter balık hastalıklarında (ektoparazit) hematolojinin önemi | Paraziter balık hastalıklarının (ektoparazit) tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
5 | Paraziter balık hastalıklarında (endoparazit) hematoloji | Paraziter balık hastalıkları (endoparazit) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
6 | Viral hastalıklarda hematolojik çalışmalar | Viral balık hastalıklarının tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
7 | Güncel makale ve dergilerin incelenmesi | Konu tekrarı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Grup Çalışması |
8 | Ara Sınav | Genel tekrar | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi |
9 | Fungal balık hastalıkları ve Hematolojik çalışmalar | Fungal balık hastalıklarının tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Balıklarda stresörlerin etkileri ve hematolojik indikatörler. | Balıklarda stresörlerin tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
11 | Beslenmeye bağlı balık hastalıkları ve hematolojik çalışmalar | Balıklarda beslenmeye bağlı balık hastalıklarının tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
12 | Yem katkı maddeleri, balık sağlığı ve hematoloji | Balıklarda yem katkı maddelerinin, sağlık açısından tanımlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
13 | İmmünostimülatörlerin balık sağlığı üzerine etkileri ve hematolojik indikatörler | İmmünostimülatörlerin balık sağlığı açısından tanımları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
14 | güncel makalelerle ilgili tarama ve çalışmalar | konuyla ilgili makale taraması | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
15 | genel tekrar ve tartışma | Konuların tekrarı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Genel tekrar | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |