SY002 Ekonomik Kabuklu Su Ürünleri Hastalıkları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY002
Ad Ekonomik Kabuklu Su Ürünleri Hastalıkları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. İBRAHİM CENGİZLER


Dersin Amacı

Ülkemizdeki kabuklu su ürünlerinin bilinmesi ve bunların bakteriyel,viral,mantar ,paraziter hastalıklarının öğrenilmesi ve sağaltımlarının yapılması

Dersin İçeriği

Ülkemizde bulunan ekonomik kabuklu su ürünleri ve bunlarda rastlanılan sağlık sorunları,sağaltımları ve profilaktif önlemleri

Dersin Ön Koşulu

önkoşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

omurgasızlar ders kitabı, omurgasız hastalıkları kitabı

Notlar

Konuyla ilgili yayınlanmış makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ülkemiz tatlı su ve denizlerinde yaşayan ekonomik kabuklu su ürünlerini bilir.
ÖÇ02 Ekonomik olan Bu ürünlerde rastlanılabilecek hastalıkların neler olabileceğini öğrenir.
ÖÇ03 Hastalıkların sağaltımlarını yapabilecek düzeye gelir.
ÖÇ04 Kabuklu su canlıların çevresel parametrelerden nasıl etkilendiğini bilmek ve koşulları Optimize eder.
ÖÇ05 Bu canlılarda bakteriyel ve viral hastalıkları öğrenir.
ÖÇ06 Bu hayvanlarda mantar ve paraziter hastalıkları tanır.
ÖÇ07 Hastalıkların sağaltımı konusunda bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 1
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ülkemizde bulunan ekonomik kabuklu su ürünlerinin tanıtılması. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Kabuklu su canlılarının biyolojisi hakkında bilgiler. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Kabuklu su canlıların da çevresel etkileşimler ve ortam optimizasyonu. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
4 Bu canlılarda rastlanan bakteriyel ve viral hastalıklar. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
5 Mantar ve paraziter hastalıklar. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Deney / Laboratuvar
6 Tanı yöntemleri ve laboratuvar çalışmaları. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
7 Sağaltım uygulamaları. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kabuklu Su Ürünleri yetiştiriciliğinde profilaksi ve önemi. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Bireysel Çalışma
10 Zoonozlar Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
11 Kabuklu Su Ürünleri yetiştiriciliğinde metabolik ve genetik hastalıklar. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar
12 Yetiştiricilikte beslenmeye bağlı sağlık sorunları. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 Avrupa Birliği mevzuatına göre bildirilmesi zorunlu hastalıklar. Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Alternatif besinler Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
15 Laboratuvar uygulamaları Kütüphane ve internet kaynaklarından literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS