SAFS0036 Forages and Co-Products for Sustainable Ruminant Production

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0036
Ad Forages and Co-Products for Sustainable Ruminant Production
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. UĞUR SERBESTER


Dersin Amacı

Bu ders kapsamında kaba yemler ve yan ürünlerin besin madde içerikleri ile olumsuz iklim koşullarında başarılı ruminant üretiminin nasıl yapılabileceği öğretilmektedir.

Dersin İçeriği

Sürdürülebilir hayvan üretim nedir? Küresel insan nüfusu ve hayvan ürün miktarları, ruminant çiftlik hayvanları ve sürdürülebilirlik, ruminantlar ve kaba yemler, meralardan faydalanma, yan ürünler, biyoetonal yan ürünleri

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin genel hayvan besleme ve ruminant besleme derslerini almaları ya da ders kaydından önce dersi veren öğretim üyesiyle görüşmeleri gerekmektedir.

Kaynaklar

Biofuel Co-Products as Livestock Feed. CABI, UK

Notlar

Makkar, H.P.S. (2013). Biofuel co-products as livestock feed - opportunities and challenges. AFMA Matrix.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu dersin amacı, öğrencilere sürdürülebilirlik için geviş getiren hayvanların beslenmesinde kullanılan yem ve yan ürünler hakkında genel bir bakış kazandırmaktır. Öğrenciler, yemlerin besin madde içeriğindeki değişiklikleri ve ekstrem iklim koşullarında başarılı ruminant üretiminin nasıl yapılacağını öğreneceklerdir.
ÖÇ02 Öğrenciler rumen koşulları ile fizyolojik ve mteabolik yolları açıklayabilecektir.
ÖÇ03 Öğrenciler farklı enerji ve protein sistemlerini açıklayabilecektir.
ÖÇ04 Öğrenciler ruminant üretiminin çevresel etkisi ve sürdürülebilir beslemeyi öğrenecektir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ruminant beslemede kaba yemlerin önemi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Verimli ruminant çiftlik hayvanları üretiminde kaba yemlerin değerlendirilmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kaba yem sindirilebilirliklerinin in vivo ve in situ ölçümleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Kaba yemlerin enerji ve protein değerlerinin tahminlenmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Fizikokimyasal yaklaşımlar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kaba yem kalitesinin tahminlenmesinde alternatif yaklaşımlar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Kaba yemlerin mineral ve vitamin durumları Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hayvansal yemlerde biyoyakıt üretim ürünlerinin kullanımları ve etkileri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Ruminantlar için yan ürünler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Ruminant rasyonlarında yaş damıtık tahılların kullanımı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Ruminant rasyonların yaş ve kuru değirmencilik artıklarının kullanımı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ruminantlarda biyotakıt endüstrisinde açığa çıkan ürünlerin kullanımı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ruminant rasyonlarında yan ürün kullanılmasında sınırlamalar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
16 Gelecekte ruminant üretiminin tahminlenmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Ruminantların iklim değişikliğine adaptasyonu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS