SAFS0026 Choice Feeding and Its Application in Farm Animals

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0026
Ad Choice Feeding and Its Application in Farm Animals
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU


Dersin Amacı

Bu dersin amacı çiftlik hayvanların yem tüketimi kontrolüyle ilgili temel bilgileri kazandırma ve anlaşılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda beslenme davranışları ve gelişimleriyle ilgili bilgiler de biraraya getirilmiştir.

Dersin İçeriği

Bu ders, çiftlik hayvanlarında seçmeli yemleme ve uygulanması ile beslenme davranışları hakkında genel bir bakış ve fikir sağlamaktadır. Bu ders yem seçiminin mekanizmaları ve teorileri için temel sağlamakta ve modern yemleme yöntemleri hakkında bilgi vermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin lisans dönemlerinde genel hayvan besleme, kanatlı ve ruminant besleme derslerini almış olmaları ya da dersi veren öğretim üyesiyle görüşmeleri gerekmektedir.

Kaynaklar

Voluntary Food Intake and Diet Selection in Farm Animals (Forbes, J.M. Cabi Publishing)

Notlar

Feeds and Feeding


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanlarında yem tüketim mekanizmalarını anlayabilecektir.
ÖÇ02 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanlarında farklı besleme sistemlerini bilecektir.
ÖÇ03 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çiftlik hayvanların yem tüketimi kontrolüyle ilgili temel bilgileri öğrenecektir.
ÖÇ04 Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler modern yemleme yöntemleri hakkında bilgi öğrenecektir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 1
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenme davranışları Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sindirim sisteminden gelen iletiler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Metabolit ve hormonlar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Yem seçimi - Temeller Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yem seçimi - Pratikteki uygulamalar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yem tüketimi kontrolünün teorileri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yemlerin içerikleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Rasyon sindirilebilirliği, enerji konsantrasyonu ve kaba yemlerin ilavesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Protein ve diğer besin maddeleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Özel besin maddeleri için iştah Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hayvan ve çevre faktörleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Büyüme ve yağlanma Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Üreme ve laktasyon Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Tekrar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS