SAFS0014 Diffusion and Adoption of Innovations in Rural Areas

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0014
Ad Diffusion and Adoption of Innovations in Rural Areas
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. DİLEK BOSTAN BUDAK


Dersin Amacı / Hedefi

Yeniliklerin yayılmasını etkileyen faktörlerin bilinmesi ve buna göre programlar düzenlenmesi

Dersin İçeriği

Yenilik ve Tarım; Yeniliklerin Özellikleri (Yararlılık, Uygunluk, Karmaşıklık-Basitlik, Denenebilirlik, Gözlenebilirlik); Yenilikçilik İndeksli; Yeniliklerin Benimseme Süreci; Erken ve Geç Benimseyen toplumun Sosyo-Ekonomik ve Kültürel, Haberleşme Davranışları ve Kişisel Özellikleri (Yaş, Cinsiyet, Eğitim, Rol, Statü, Kültür, Sosyal Değerler, sosyalleşme, tutum, yayım elemanı ile görüşme sıklığı, vb.)

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Diffusion of Innovation, Everet Rogers

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Katılımcı yenilik sürecini bilecek
ÖÇ02 Katılımcı yenilikleri benimseme sürecini bilecek
ÖÇ03 Katılımcı yenilik sürecinin sonuçlarını bilecek
ÖÇ04 Katılımcı yenilikleri benimsemeyenlerin özelliklerini bilecek


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 1
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yayılma Nedir? ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yayılmanın temel bileşenleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yayılmanın tarihçesi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 yayılma araştırmalarının katkıları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yeniliğin gelişme süreci ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yeniliğin karar süreci ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Karar süreci ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Yenilik ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Yeniliğin özellikleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kabul oranı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kabul edenler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Ara sınav ders notları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
13 Yayılma ağı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Değişim ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Değişim elemanı ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Kurumlarda yenilik ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Yeniliğin sonuçları ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.11.2022 12:57