SAFS007 Organic Farming In Field Crops

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS007
Ad Organic Farming In Field Crops
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. VEYİS TANSI


Dersin Amacı

Organik Tarım Programının eğitim amacı; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilmek

Dersin İçeriği

Organik Tarımın Genel İlkeleri, Organik Tarım, Organik Tarımda Kontrol Mekanizması, Organik Tarıma Başlama Esasları, Organik Bitkisel Üretim konularını kapsamaktadır

Dersin Ön Koşulu

Önkoşul yok

Kaynaklar

Lampkin N (2001).Organik tarım. Organik tarım el kitabı : sertifikalı bir organik çiftliği başlatmak ve işletmek için kapsamlı bir rehber Biyolojik hayvancılık : organik tarıma bilimsel bir yaklaşım 352 s.

Notlar

Organik Ürün Üretimine Genel Bir Bakış https://s3.wp.wsu.edu/uploads/sites/2073/2014/09/Organic-Crop-Production-Overview.pdf


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Organik tarım ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
ÖÇ02 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
ÖÇ03 Organik tarımda üretimi yapılan bitkileri tanır ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Organik tarım programını ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 3
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Organik Tarımın Tanımı ve Önemi Ön Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Organik Tarımın Genel Esasları,Organik Tarımın Dünyadaki ve Türkiye’deki Gelişimi Ön Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Türkiye'nin ekolojik bölgeleri. Sulu ve kuru tarım. ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Organik tarım nedir, Kökenleri ve kavramları, ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 sertifikalı organik tarımın ilkelerİ ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 işletmelerda biyoçeşitlilik, çeşitlendirme ve entegrasyonları ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 genel gözden geçirme Literatür tarama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
8 ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Öğrenci ödev sunumu Literatür tarama Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
10 doğal bitki besleme, bütünlük ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 araç ve uygulamalar (planlı ürün rotasyonu,) ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 yeşil gübre ve örtü bitkileri, gübreleme ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 kompostlama, ara ürün ekimi ve refakatçi dikim, ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 toprak işleme, malçlama ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 biyolojik pestisitler ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 tamponlar ve bariyerler kayıt tutma. ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS