Genel Bilgi
Kod | SAFS007 |
Ad | Organic Farming In Field Crops |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. VEYİS TANSI |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Organik Tarım Programının eğitim amacı; ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilmek
Dersin İçeriği
Organik Tarımın Genel İlkeleri, Organik Tarım, Organik Tarımda Kontrol Mekanizması, Organik Tarıma Başlama Esasları, Organik Bitkisel Üretim konularını kapsamaktadır
Dersin Ön Koşulu
Önkoşul yok
Kaynaklar
Lampkin N (2001).Organik tarım. Organik tarım el kitabı : sertifikalı bir organik çiftliği başlatmak ve işletmek için kapsamlı bir rehber Biyolojik hayvancılık : organik tarıma bilimsel bir yaklaşım 352 s.
Notlar
Organik Ürün Üretimine Genel Bir Bakış https://s3.wp.wsu.edu/uploads/sites/2073/2014/09/Organic-Crop-Production-Overview.pdf
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Organik tarım ile ilgili gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir. |
ÖÇ02 | Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular. |
ÖÇ03 | Organik tarımda üretimi yapılan bitkileri tanır ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ04 | Organik tarım programını ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 5 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | 5 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | 5 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | 3 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Organik Tarımın Tanımı ve Önemi | Ön Okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Organik Tarımın Genel Esasları,Organik Tarımın Dünyadaki ve Türkiye’deki Gelişimi | Ön Okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Türkiye'nin ekolojik bölgeleri. Sulu ve kuru tarım. | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Organik tarım nedir, Kökenleri ve kavramları, | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
5 | sertifikalı organik tarımın ilkelerİ | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
6 | işletmelerda biyoçeşitlilik, çeşitlendirme ve entegrasyonları | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
7 | genel gözden geçirme | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
8 | ara sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Öğrenci ödev sunumu | Literatür tarama | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
10 | doğal bitki besleme, bütünlük | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | araç ve uygulamalar (planlı ürün rotasyonu,) | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | yeşil gübre ve örtü bitkileri, gübreleme | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | kompostlama, ara ürün ekimi ve refakatçi dikim, | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | toprak işleme, malçlama | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | biyolojik pestisitler | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
16 | tamponlar ve bariyerler kayıt tutma. | ön okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
17 | final sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |