SAFS006 Meat Processing Technologies to Improve Food Security

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS006
Ad Meat Processing Technologies to Improve Food Security
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

To teach basic principles of meat processing technologies and its relationship for improving the food security.

Dersin İçeriği

The basic principles and concepts of the meat processing technologies and preparing meat and meat products for consumption, preservation, packaging and distribution and the their relationship with the food security.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gunter Heinz, Peter Hautzinger, 2007. Meat Processing Technology For Small- To Mediumscale Producers. Adeyeye, S. A. O. 2017. The role of food processing and appropriate storage technologies in ensuring food security and food availability in Africa. Nutr. Food Sci. 47,122-139. Mahmoud El-Solh. The Role of Science and Technology in Enhancing Food Security. Umezuruike Linus Opara. 2013. Perspective: The evolving dimensions and perspectives on food security – what are the implications for postharvest technology research, policy and practice? Int. J. Postharvest Technology and Innovation, Vol. 3, No.

Notlar

Ders notları, slaytlar ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliğinin temel ilke ve kavramlarını bilir.
ÖÇ02 Et işleme teknolojileri ile gıda ve gıda ürünlerinin tüketime uygun hale getirilmesi, muhafazası, paketlenmesi ve dağıtımına ilişkin temel ilke ve kavramları bilir.
ÖÇ03 Et işleme teknolojileri ile gıda ve gıda ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, muhafazası, paketlenmesi ve dağıtımı ile ilgili temel ilke ve kavramları ve bunların gıda güvenliği ile ilişkisini kavrar.
ÖÇ04 Et işleme teknolojilerinin temel ilke ve kavramlarını bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 4
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 5
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Et işleme teknolojisinin temelleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Et işleme için ham maddelerin seçimi ve sınıflandırılması Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Et ürünlerinin ısıl işlemi Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 İşlenmiş et ürünleri kategorileri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Taze işlenmiş et ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Çiğ fermente sucuk Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Midterm Exam Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pişmiş et ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Geleneksel / etnik et ürünleri Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Gıda işleme/koruma tekniklerinin gıda bulunabilirliğindeki rolleri ve Gıda Güvenliği Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Pickling, Kürleme, Dumanlama Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kurutma, Tuzlama, Fermantasyon Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Modern yöntemler Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Dondurma, Konserveleme veya şişeleme, Işınlama Ders materyalindeki konuları okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınav Ders materyalindeki konuları okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 06:06