SAFS004 Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS004
Ad Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU


Dersin Amacı

Modifiye yağlarının özel olarak dizayn edilmesi gereken yağlar olduğunu bilir. Modifiye yağ üretim prosesi boyunca kalite kontrolün gerekliliğini kavrar. Modifiye yağ işleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri takip eder.

Dersin İçeriği

Yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, özel amaçlı olarak üretilen endüstriyel yağlar, modifiye yağ teknolojisi alanında gelişmeler.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Modifiye yağların üretim süreçlerini ayırt eder
ÖÇ02 Katı yağ üretim süreçlerini anlar
ÖÇ03 Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar
ÖÇ04 Ulusal düzeyde modifiye yağ sektörünün tanır
ÖÇ05 Modifiye yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izler ve olası problemler hakkında çözüm bulur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 4
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yağların fiziksel özelliklerini belirleyen etmenler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Yağ Modifikasyon Teknikleri -I Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yağ Modifikasyon Teknikleri -II Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 fraksiyonel kristalizasyonun tekniği, mekanizması ve sanayideki uygulamaları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 hidrojenasyon teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 hidrojenasyonun mekanizması ve kinetiği Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 hidrojenasyon katalizörleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
9 hidrojene edilecek yağların nitelikleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 hidrojenasyonun kontrolü. Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 in-es teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 yağların trigliserid yapıları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 in-es tepkimelerinin mekanizması ve kinetiği Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 in-es tekniğinde hesaplamalar, in-es katalizörleri, sanayide in-es uygulamaları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 margarin teknolojisi. Modifiye Yağ Teknolojisinde Yeni Gelişmeler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl sonu sınavları Final Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl sonu sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS