SAFS003 Food Security and Food Processing Technologies

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS003
Ad Food Security and Food Processing Technologies
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi HAKAN BENLİ


Dersin Amacı

The basic principles and concepts of the food security and preparing food and food products for consumption, preservation, packaging and distribution and their relationship with the food security.

Dersin İçeriği

To teach basic principles of food security and its relationship with food processing technologies.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

P. Fellows. 2000. Food Processıng Technology, Principles and Practice. CRC press, Washington, DC. C. Sheela Reddy. 2015. Food Security and Food Production: Institutional Challenges in Governance Domain. Mary Ann Augustin, Malcolm Riley, Regine Stockmann, Louise Bennetta, Andreas Kahl, Trevor Lockett, Megan Osmond, Peerasak Sanguansri, Welma Stonehouse, Ian Zajacc, Lynne Cobiac. 2016. Role of food processing in food and nutrition security. Trends in Food Science & Technology 56 : 115 – 125. Samuel Ayofemi Adeyeye. 2017. The role of food processing and appropriate storage technologies in ensuring food security and food availability in Africa. Nutrition & Food Science. 47 122-139.

Notlar

Ders notları, slaytlar ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliğinin temel ilke ve kavramlarını bilir.
ÖÇ02 Gıda ve gıda ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, muhafazası, paketlenmesi ve dağıtımına ilişkin temel ilkeleri bilir.
ÖÇ03 Gıda ve gıda ürünlerinin tüketime, muhafazaya, ambalajlanmaya ve dağıtılmaya hazır hale getirilmesinin temel ilkelerini ve bunların gıda güvenliği ile ilişkisini kavrar.
ÖÇ04 Temel gıda işleme teknolojilerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 4
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 5
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Sistemleri ve Gıda Güvenliğinin Mevcut Durumu Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gıda Üretim Sistemleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda Güvenliği ve Gıda Fiyatları Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Etkileri, Güvenlik Açıklarını ve Riskleri Değerlendirme Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Gıda Üretiminin Hava ve İklime Duyarlılığı Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 İklim Değişikliği Çağında Gıda Güvenliği Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ulusal Gıda Güvenliği Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Midterm Exam Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıda Güvenliği ve Gıda Üretimi I Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Gıda Güvenliği ve Gıda Üretimi II Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Gıda Güvenliği ve Gıda Üretimi III Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Gıda Güvenliği ve Gıda Üretimi IV Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Gıda ve Beslenme Güvenliğinin Sosyal Dinamikleri ve Belirleyicileri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Gıda Güvenliği Yasası: Çiftçilere ve Çiftçiliğe Öncelik Vermek Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavı Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS