TM588 Harvest and Post Harvest Processing of Medicinal & Auromatical Plants

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM588
Ad Harvest and Post Harvest Processing of Medicinal & Auromatical Plants
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN


Dersin Amacı

Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ham maddelerin nitelik ve niceliklerini yükseltmek için uygun mekanizasyon tekniklerini tanıtmak

Dersin İçeriği

Tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikleri, manuel, yarı mekanize ve tam mekanize hasat teknikleri, kurutma , ürün işleme , ekstraksiyon, endüstriyel kullanım, planlama

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur

Kaynaklar

Öztekin, S., & Martinov M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops- Harvesting, Drying and Processing. Haworth Press, 310 s.

Notlar

Oztekin, S, Martinov, M (Eds). Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying and Processing.ISBN 9781560229759 Published June 12, 2008 by CRC Press 340 Pages


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi ve aromatik bitkileri ve farklı bitkisel aksamlarındaki etken maddelerini tanır.
ÖÇ02 Tıbbi ve aromatik bitkilerde manuel, yarı mekanize ve tam mekanize hasat sistemlerini öğrenir.
ÖÇ03 Tıbbi ve aromatik bitkilerde kurutma tekniklerini öğrenir.
ÖÇ04 Tıbbi ve aromatik bitkilerde kuru ve yaş ürün işleme tekniklerini öğrenir.
ÖÇ05 Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim sürecinde mekanizasyona karar verme sürecini tanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama bilgisine sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bağımsız olarak kendi başına, bir problemin kurgulanmasından başlayarak, çözüm yöntemi geliştirir, çözer, sonuçları uygular ve bunları yazılı ve sözlü olarak sunabilir. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri konusunda AR-GE veya uygulama projesi hazırlar, tasarım ve imalat faaliyetlerini gerçekleştirir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve uygular. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini paylaşır ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili gerek yurt içi gerekse yurtdışında uzman kişiler ile iletişim kurar. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, ve bilimsel değerleri gözetme, öğretme ve denetleme yeterliliğine sahip olur 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Özellikleri Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Mekanizasyonu Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Manuel ve Yarı mekanize Hasat Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Tamı Mekanize Hasat Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Sıcak Havayla Kurutma ve Kurutucular Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kurutmada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Mekank Ürün İşleme Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ekstraksiyon Teknikleri Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Endüstriyel Kullanım: Tıbbi ve Farmasotik Amaçlar Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Endüstriyel Kullanım: Gıda ve Gıda Katkı Maddesi Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Endüstriyel Kullanım: Kozmetik Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Endüstriyel Kullanım: Bitki Koruma Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Karar Verme Süreci Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Örnek İşletme Ziyareti Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, Processing kitabından ilgili bölümün çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS