TM0018 Tarımsal Ürün Kurutma Tekniklerinin matematiksel modellenmesi ve simulasyonu

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM0018
Ad Tarımsal Ürün Kurutma Tekniklerinin matematiksel modellenmesi ve simulasyonu
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. TUNAHAN ERDEM


Dersin Amacı

Kurutma Konusunda Derinlemesine bilgi sahibi olur. Matematiksel model oluşturma ve analiz yöntemlerini öğrenir.

Dersin İçeriği

1. Giriş 2. Beslenme Açısından Kuru Meyve Ve Sebzelerın Önemı 3. Kurutma Ekonomısı 4. Kurutma Sırasında Kullanılan Nemli Havanın Termodinamik (Psikrometrik) Özellikleri 5. Biyolojik Malzemelerın Kurutulması 6. Kurutma Sırasında Meydana Gelen Kalıte Değişiklıklerı 7. Su Aktıvıtesı Ve Önemi 8. Kuruma Eğrılerının Özellıklerı 9. Kurutma E¤Rılerının Matematıksel Modellenmesı 10. Dıfüzyon Teorısi 11. Matematıksel Modellemenın Kurutma Teknolojılerı Açıs›Ndan Önemı 12. Kurutma Öncesı Uygulanabilecek Ön İşlemler 13.Kurutucuların Sınıflandırılması 14. Güneş Enerjisiyle Çalışan Kurutucular 15. Sıcak Hava İle Kurutma Sistemleri 16. Mikrodalga Kurutma Sistemleri 17. Kızılötesi Işınım Enerjili Kurutma Sistemleri 18.Dondurarak Kurutma Sistemleri

Dersin Ön Koşulu

Ders için ön koşul istatistik biliyor olmak.

Kaynaklar

Kurutma Tekniği 1 Ders Kitabı

Notlar

https://library.cu.edu.tr/cu/e-kaynaklar/veritabanlari


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 2 Kurutma sistemlerinde kuruma eğrilerini öğrenir.
ÖÇ02 kurutma sistemlerini bilir
ÖÇ03 3 Sigma plot ve minitab öğrenir.
ÖÇ04 4 Matematiksel model öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama bilgisine sahip olur. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bağımsız olarak kendi başına, bir problemin kurgulanmasından başlayarak, çözüm yöntemi geliştirir, çözer, sonuçları uygular ve bunları yazılı ve sözlü olarak sunabilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri konusunda AR-GE veya uygulama projesi hazırlar, tasarım ve imalat faaliyetlerini gerçekleştirir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve uygular.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini paylaşır ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili gerek yurt içi gerekse yurtdışında uzman kişiler ile iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, ve bilimsel değerleri gözetme, öğretme ve denetleme yeterliliğine sahip olur
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 1. Giriş ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 2. Beslenme Açısından Kuru Meyve Ve Sebzelerın Önemı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 3. Kurutma Ekonomısı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 4. Kurutma Sırasında Kullanılan Nemli Havanın Termodinamik (Psikrometrik) Özellikleri ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 5. Biyolojik Malzemelerın Kurutulması ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 6. Kurutma Sırasında Meydana Gelen Kalıte Değişiklıklerı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 7. Su Aktıvıtesı Ve Önemi ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 8. Kuruma Eğrılerının Özellıklerı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
10 9. Kurutma E¤Rılerının Matematıksel Modellenmesı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
11 10. Dıfüzyon Teorısi ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 11. Matematıksel Modellemenın Kurutma Teknolojılerı Açıs›Ndan Önemı ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 12. Kurutma Öncesı Uygulanabilecek Ön İşlemler 13.Kurutucuların Sınıflandırılması 14. Güneş Enerjisiyle Çalışan Kurutucular ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 15. Sıcak Hava İle Kurutma Sistemleri 16. Mikrodalga Kurutma Sistemleri ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 17. Kızılötesi Işınım Enerjili Kurutma Sistemleri 18.Dondurarak Kurutma Sistemleri ön hazırlık yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları ön hazırlık yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS