TS526 Tarımsal Fizik, Su ve Toprak İdaresi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TS526
Ad Tarımsal Fizik, Su ve Toprak İdaresi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BURÇAK KAPUR


Dersin Amacı

Bu derste toprak, bitki ve atmosfer döngüsünde su, gaz, mineral ve ısı dolaşımına etki eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların kuramsal fizik yasalarıyla açıklanması ve bazı bileşenlerinin laboratuvar ve arazi ortamlarında irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu ders sonunda öğrencinin toprak-bitki atmosfer sisteminde enerji ve kütle akımlarının matematiksel modellemesini öğrenmesi hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Toprak fiziği ile ilgili genel bilgiler, toprak nem içeriği, toprak suyu enerjisi; toprak, kök, gövde ve yaprak su potansiyelleri, kökten yapraklara su, iyon ve hormon taşınımı, ısı transferi, bitki su tüketimi ve enerji dengesi yöntemi, kök bölgesinde su ve tuz dengesi, kök bölgesindeki su ve mineraller ile iklim etmenlerinin transpirasyon ve fotosentez hızına etkileri, arazi ve laboratuvar koşullarında toprak ve bitki su içeriği ve transpirasyon ile ilgili ölçüm ve analizler.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur

Kaynaklar

Yeşilsoy, M.Ş. 1994. Toprak, Bitki, Su İlişkileri. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No :89, Ders Kitapları Yayın No:21, Adana. Munsuz, N. 1982. Toprak-Su İlişkileri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 798, Ankara.

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ve toprak kaynaklarının planlanması ve yönetimi konularında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Bitkilerde kök gelişimi ile büyümeyi etkileyen ve aynı zamanda toprak ve yeraltı/yerüstü su kaynaklarında kirliliğe neden olan tarımsal kimyasalların, toprakta tutulması ve hareketini etkileyen biyofiziksel parametreler ile ilgili temel bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Enerji dengesi ve bileşenleri ile bunların tarımsal üretime olan etkilerini öğrenir.
ÖÇ04 Bitkilerde, kök-gövde arasındaki hidrolik ve kimyasal iletişimi kavrayabilir ve bitkilerin su ve bitki besin elementi alımını etkileyen mekanizmayı öğrenir.
ÖÇ05 Toprakların bazı parametrelerini analiz edebilmeyi öğrenir.
ÖÇ06 Bitki su tüketim hesaplamalarını ve etkileyen faktörleri öğrenir
ÖÇ07 Lizimetreler ve çalışma alanlarını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tarımsal yapılar ve sulama alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal yapılar ve sulama ile ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sulama sistemlerinin ve tarımsal yapıların projelenmesi konularında yeterlidir 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Arazi uygulamalarını yapar, kontrol eder ve geliştirilmesini sağlar 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzman olunan konudaki bilgi birikimini nicel ve nitel verilerle destekler. Farklı disiplinlerle çalışabilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Neden sonuç ilişkisi kurarak sorunları çözümler
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal yapılar ve sulama anabilim dalıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında uygular
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konusuyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanma ve kendini sürekli yeniler 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal yapılar ve sulama konularıyla ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Toprak fiziği ile ilgili genel ve temel bilgiler. Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Toprak suyu enerjisi; toprak, kök, gövde ve yaprak su potansiyelleri. Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Kök bölgesinde su ve tuz dengesi; toprak su içeriği ve toprak tuzluluğu ölçüm yöntemleri ve kullanılan ekipmanlar Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Toprak su içeriği ve tuzluluğunun belirlenmesi için laboratuvar ve arazi koşullarında uygulama Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Bitki su içeriği ölçüm yöntemleri; stoma iletkenliği, yaprak oransal su içeriği, yaprak su potansiyeli gibi bitkilerin içsel su durumuna ilişkin ölçümler ve arazi uygulaması Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Bitki su tüketimi ve kuramsal ve deneysel yöntemlerle belirlenmesi Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Toprakta ve bitki-atmosfer sürekliliğinde ısı transferi; teorik ve uygulamalı bilgiler Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
9 Bitki ve atmosfer arasında ısı transferi; taç ve yaprak sıcaklıklarının bitkilerde su stresinin belirlenmesinde kullanımı ve infrared termometre yöntemi ile sulama programlaması Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Kökten yapraklara su, iyon ve hormon taşınımı ve etkileyen faktörler Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Kök bölgesindeki su ve mineraller ile iklim etmenlerinin transpirasyon ve fotosentez hızına etkileri Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Arazi ve laboratuvar koşullarında toprak ve bitki su içeriği, transpirasyon ve fotosentez ile ilgili ölçüm ve analizler Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 İklim değişikliğinin toprak ve su kaynakları ile tarımsal üretime olası etkileri Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Sürdürülebilir toprak ve su yönetimi; kısıntılı sulama yöntemleri Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Tuzluluk ve drenaj sorunu olan arazilerin amenajmanı Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Farklı kaynaklardaki konu ile ilgili bölümler. Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS