TB0071 Yağ Bitkilerinde Kalite Parametreleri ve Değerlendirme Teknikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB0071
Ad Yağ Bitkilerinde Kalite Parametreleri ve Değerlendirme Teknikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Cemal KURT


Dersin Amacı

Dersin amacı; yağ bitkilerinde yağ asitleri kompozisyonu, antioksidan ve tokoferol içerikleri gibi kalite parametrelerinin nasıl belirlendiği, elde edilen verilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Soya, yerfıstığı, susam, ayçiçeği gibi yağ bitkilerinin kalite özelliklerinin nasıl belirleneceği, hangi parametrelerin önemli olduğu hakkında bilgiler verilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yağ bitkileri ile ilgili ders almış olmak

Kaynaklar

Oil Crops, Oilseed Crops kitapları

Notlar

Yemeklik yağların kalite özellikleri ile ilgili ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yağ bitkilerinde kalite parametrelerinin neler olduğunu öğrenir.
ÖÇ02 Yağ bitkilerinde hangi kalite özelliklerinin iyileştirilebileceğini öğrenir.
ÖÇ03 Yağ bitkilerinde kalite özelliklerinin nasıl tespit edileceğini öğrenir.
ÖÇ04 Yağ bitkilerinde kalite özelliklerinin kalıtımını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yağ bitkilerinin önemi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
2 Bitkisel yağların insan sağlığı üzerine etkileri Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Yağ bitkilerinde kalite parametrelerinin tanımı Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine etkileri Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Yağ kalitesinde yağ asitleri kompozisyonun tanımı Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Yağ kalitesinde yağ asitleri kompozisyonun önemi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Yağ kalitesinde tokol kompozisyonun tanımı Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Yağ kalitesinde tokol kompozisyonunun belirlenmesi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
9 Yağ kalitesinde tokol kompozisyonun önemi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Antioksidan içeren bitkilerin özellikleri Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Yağ kalitesine antioksidanların etkisi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Yağ kalitesinde antioksidanların önemi Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Yağ kalitesini saptamak için kullanılan güncel yöntemler Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Kalite analizleri Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Yapılan analizlerin sonuçlarının yorumlanması Ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Final Sınavı sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
17 Final Sınavı sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS