UA515 Çevresel Çalışmalarda Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod UA515
Ad Çevresel Çalışmalarda Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SÜHA BERBEROĞLU


Dersin Amacı

Uzaktan algılamanın temelleri, radyasyon teorisi, algılayıcı sistemler, veri kaydı, depolama ve analizi, insan yapısı ve doğal materyallerin yansıma karakteristikleri, iklim, vejetasyon ve arazi örtüsünü içeren uzaktan algılama uygulamaları. Entegre çevresel yönetim içerisinde uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin yeri, bölgemiz ve dünyadan örnek uygulamalarla kaynak yönetimi ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında kullanımı.

Dersin İçeriği

Çevresel modeller, uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin toprak ve su kaynakları yönetiminde uygulamaları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu

Notlar

Yok


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Uydu görüntülerinin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur; bu alanda kuramsal ve uygulamalı bilgileri mesleki alanda çözümleri ile birlikte kullanır.
ÖÇ02 Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama işlevini bilir ve kavrar.
ÖÇ03 Uzaktan algılama verisi kullanarak CBS veri tabanları için bilgi üretebilir ve veri tabanı yönetimi konularında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Güncel veri ve yöntemlerin multi-disipliner çalışmalarda kullanılabilmesi için gerekli bilgileri edinir
ÖÇ05 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama alanlarındaki güncel veri ve yazılımları kullanma konularında teknik yeterlilik kazanır.
ÖÇ06 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama entegrasyonu ile veri eldesi, yönetimi ve analizi konularında bilgi sahibi olur; planlama ile ilgili mühendislik problemlerini güncel araçlarla çözümler.
ÖÇ07 Güncel veriler ile doğal sistemlerin özgün veya insan tarafından dönüştürülmüş unsurları olarak algılar ve insan gereksinimlerini karşılamada bu kaynakları sürdürülebilir şekilde planlama anlayışını kavrar.
ÖÇ08 Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında planlama becerisi; bu doğrultuda modern yöntemleri uygulama becerisi edinir.
ÖÇ09 İleri düzey Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kavramları hakkında altyapı sahibi olur.
ÖÇ10 Uzaktan algılama teknolojisi, algılayıcı sistemler ve bu sistemlerin elde ettiği görüntüler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ11 Uzaktan algılanmış görüntülerin geometrik ve spektral özelliklerini tanımlayabilir ve optik / mikro dalga sistemlerin görüntülerinden analiz ve yorumlamalar yapabilme yeteneğine sahip olur
ÖÇ12 Mühendislik uygulamaları için gerekli olan güncel teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi, ile veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi edinir .
ÖÇ13 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi ile yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi edinir.
ÖÇ14 Uydu verilerinden bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama yapabilme yeteneğini edinir.
ÖÇ15 CBS teknikleri ile coğrafi veriyi analiz etme ve yorumlamaya yeterlilik kazanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İleri düzey Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kavramları hakkında altyapı sahibi olur. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzaktan algılama teknolojisi, algılayıcı sistemler ve bu sistemlerin elde ettiği görüntüler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzaktan algılama verisi kullanarak CBS veri tabanları için bilgi üretebilir ve veri tabanı yönetimi konularında bilgi sahibi olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik uygulamaları için gerekli olan güncel teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi, ile veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi edinir 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Güncel veri ve yöntemlerin multi-disipliner çalışmalarda kullanılabilmesi için gerekli bilgileri edinir 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama alanlarındaki güncel veri ve yazılımları kullanma konularında teknik yeterlilik kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uydu görüntülerinin kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur; bu alanda kuramsal ve uygulamalı bilgileri mesleki alanda çözümleri ile birlikte kullanabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uydu verilerini işleyerek fiziksel ve atmosferik değişkenleri hesaplama ve yorumlama yeteneğine sahip olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzaktan Algılama tekniklerini kullanarak CBS projeleri için veri hazır. 5
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal CBS teknikleri ile coğrafi veriyi analiz etme ve yorumlamaya yeterlilik kazanır
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullanıcı düzeyinin üzerinde sorun belirleme, çözme, çözüme yönelik uygulama geliştirme becerisi kazanır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uydu verilerinden bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama yapabilme yeteneğini edinir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Uzaktan algılamanın tanımı, elektromanyetik enerji, Uydu özellikler, görüntü çözünürlükleri Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
2 Çok bantlı algılayıcılar, meteoroloji ve okyanus uygulamalarında kullanılan veriler,Peyzaj planlamada kullanılan algılayıcılar ve platformlar Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Görüntü yorumlama ve analizi, görsel yorumlama Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Görüntü işleme ve analizi: ön-işleme, görüntü zenginleştirme, Görüntü sınıflaması Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Değişim analizleri Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
6 Veri entegrasyonu, Data integration Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Uzaktan algılamanın toprak tuzluluğu tespitinde kullanım örnekleri; Hiperspektral algılayıcılar Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Uzaktan algılamanın değişim tespitinde kullanımı; örnek uygulama Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Uzaktan algılamanın ürün tahmininde kullanım örnekleri Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Uzaktan algılama ve hidrolojik modeller Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Uzaktan algılama ve karbon döngüsü çalışmaları Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
13 Uzaktan algılama ve su kalitesi izleme çalışmaları Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Uzaktan algılama ve orman biyomas çalışmaları Paylaşılan ders notların inceleme ve çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Proje sunuşları Ödev,sunuş Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS