Genel Bilgi
Kod | ZO595 |
Ad | Rumen Metabolizması |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. UĞUR SERBESTER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste öğrencilerin rumen fermantasyonu konusundaki bilgi birikiminin artırılması ve kontrol ile manipülasyon konularını öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Bu dersin kapsamında rumenin anatomi ve fizyolojisi, rumen mikrobiyal populasyonu ve fermantasyon yetenekleri üzerinde durulacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Bu dersi alacak öğrencilerin öncelikle lisans döneminde genel hayvan besleme ve ruminant besleme derslerini alması ya da dersin hocası ile önceden konuşarak onayını alması gerekmektedir.
Kaynaklar
Rumenelogy (Springer, 2016)
Notlar
NASEM (2021). Nutrient requirements of dairy cattle. NAP, USA.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Rumen anatomisi ve fizyoloji hakkında bilgi birikimini artırır |
ÖÇ02 | Rumen fermantasyonunun kontrrolü ve modifikasyonunu öğrenir |
ÖÇ03 | Rumen mikrobiyolojisini öğrenir |
ÖÇ04 | Rumen koşulları ve verim ile sağlık arasındaki ilişkileri öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Rumenin anatomi ve fizyolojisi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Rumen mikrobiyolojisi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Ruminal fermantasyon | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Rumende lipid metabolizması | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Rumen asidozu | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Ruminal fermentasyonunun kontrolü ve manipülasyonu | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Kasaplık sığırlar için tahılların işlenmesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
|
9 | Ruminantlarda karaciğer ve iç organlara besin madde akışı | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Rumen modelleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Sindirilebilirlik denemlerinin planlanması ve analizleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Yemlerin besin madde içerikleri ve rumen koşulları üzerine etkileri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Ruminantlarda nişasta kullanımı | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Sığırların tamponlayıcı madde gereksinmeleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Küçük ruminantların tamponlayıcı madde gereksinmeleri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |