Genel Bilgi
Kod | ZO0031 |
Ad | Koyunlarda süt üretimi için ıslah yöntemleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OSMAN TORUN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Süt veriminin arttırılmasında kullanılan ıslah yöntemlerinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Koyunlarda süt veriminin geliştirilme olanakları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
ilgili literatür
Notlar
uygulama
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | koyunlarda süt verim yönünün geliştirilmesinde uygulanan ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | koyunlarda sağım operasyonunu organize eder |
ÖÇ03 | sağım kayıtlarını düzenleyerek damızlık secimi yapar |
ÖÇ04 | yerli koyun ırklarının süt verim düzeylerini bilir |
ÖÇ05 | yabancı süt verim ırkları hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Süt verim yönlü koyunların morfolojik yapı bakımından değerlendirilmesi |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Süt ve üretimi | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Süt verim yönlü yerli koyun ırkları | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Süt verim yönlü yabancı koyun ırkları | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Süt verimi ölçütleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Süt verimi hesaplama yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | 1 Süt verimini etkileyen faktörler | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
7 | süt kontrolü | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | 2 Süt verimini etkileyen faktörler | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Süt verim yönlü koyunların morfolojik yapı bakımından değerlendirilmesi | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | 1 Hayvan ıslahına giriş | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | 2 Hayvan ıslahına giriş | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | 1 Süt verimini etkileyen ıslah yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Süt verimini etkileyen ıslah yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Genel tekrar | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |