Genel Bilgi
| Birim | FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ |
| ZOOTEKNİ (DR) | |
| Kod | ZO0031 |
| Ad | Koyunlarda süt üretimi için ıslah yöntemleri |
| Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
| Dönem | Bahar |
| Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
| AKTS | 6 AKTS |
| Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
| Eğitim Dil | Türkçe |
| Seviye | Doktora Dersi |
| Tür | Normal |
| Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
| Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OSMAN TORUN |
| Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.
|
Dersin Amacı / Hedefi
Süt veriminin arttırılmasında kullanılan ıslah yöntemlerinin öğretilmesi
Dersin İçeriği
Koyunlarda süt veriminin geliştirilme olanakları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
ilgili literatür
Notlar
uygulama
Dersin Öğrenme Çıktıları
| Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
|---|---|
| ÖÇ01 | koyunlarda süt verim yönünün geliştirilmesinde uygulanan ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur |
| ÖÇ02 | koyunlarda sağım operasyonunu organize eder |
| ÖÇ03 | sağım kayıtlarını düzenleyerek damızlık secimi yapar |
| ÖÇ04 | yerli koyun ırklarının süt verim düzeylerini bilir |
| ÖÇ05 | yabancı süt verim ırkları hakkında bilgi sahibi olur |
| ÖÇ06 | Süt verim yönlü koyunların morfolojik yapı bakımından değerlendirilmesi |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
| Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
|---|---|---|---|
| PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 5 |
| PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
| PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 5 |
| PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 4 |
| PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
| PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
| PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | |
| PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
| PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
| PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser |
Haftalık Akış
| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
|---|---|---|---|
| 1 | Süt ve üretimi | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 2 | Süt verim yönlü yerli koyun ırkları | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 3 | Süt verim yönlü yabancı koyun ırkları | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 4 | Süt verimi ölçütleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 5 | Süt verimi hesaplama yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 6 | 1 Süt verimini etkileyen faktörler | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
| 7 | süt kontrolü | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
| 9 | 2 Süt verimini etkileyen faktörler | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 10 | Süt verim yönlü koyunların morfolojik yapı bakımından değerlendirilmesi | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 11 | 1 Hayvan ıslahına giriş | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 12 | 2 Hayvan ıslahına giriş | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 13 | 1 Süt verimini etkileyen ıslah yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 14 | Süt verimini etkileyen ıslah yöntemleri | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 15 | Genel tekrar | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
| 16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
| 17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
| Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
| Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
| AKTS | 6 AKTS | ||