Genel Bilgi
Kod | ZO012 |
Ad | Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 4-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Belirsiz |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU |
Dersin Amacı / Hedefi
Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları.
Dersin İçeriği
İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması
Dersin Ön Koşulu
Lisans düzeyinde genel hayvan besleme ve yemler bilgisi derslerini almış olmaları gerekmekte veya dersin hocası ile görüşmesi gerekir.
Kaynaklar
Genel hayvan besleme, hayvansal ürünler
Notlar
hayvan besleme ve hayvansal ürünlerle ilgili tüm kaynaklar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğretir |
ÖÇ02 | Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir |
ÖÇ03 | Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir |
ÖÇ04 | Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Et kalitesi nedir | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
3 | Et kalitesini etkileyen besleme ile ilgili faktörler | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makale değerlendirme ve tartışma | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Yumurta kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Süt kalitesi ve etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Süt komponentlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Hayvansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makallerin değerlendirilmesi ve tartışılması | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | ödev sunumu ve tartışmaya giriş | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | ödev sunumu ve tartışma geliştirme | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | ödev sunumu ve tartışma sonuç | kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 152 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,08 | ||
AKTS | 6 AKTS |