ZO012 Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO012
Ad Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU


Dersin Amacı

Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları.

Dersin İçeriği

İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması

Dersin Ön Koşulu

Lisans düzeyinde genel hayvan besleme ve yemler bilgisi derslerini almış olmaları gerekmekte veya dersin hocası ile görüşmesi gerekir.

Kaynaklar

Genel hayvan besleme, hayvansal ürünler

Notlar

hayvan besleme ve hayvansal ürünlerle ilgili tüm kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğretir
ÖÇ02 Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
ÖÇ03 Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
ÖÇ04 Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Et kalitesi nedir kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3 Et kalitesini etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makale değerlendirme ve tartışma kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yumurta kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Süt kalitesi ve etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt komponentlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Hayvansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makallerin değerlendirilmesi ve tartışılması kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 ödev sunumu ve tartışmaya giriş kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 ödev sunumu ve tartışma geliştirme kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 ödev sunumu ve tartışma sonuç kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS