Genel Bilgi
Kod | ZO635 |
Ad | Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Son Gelişmeler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LADİNE ÇELİK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral beslenmesinde son gelişmeler. Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler. Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler. Yem değerlendirme sistemleri, rasyon hazırlama ve yemleme sistemlerinde son gelişmeler. Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi
Dersin İçeriği
Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral beslenmesinde son gelişmeler. Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler. Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler. Yem değerlendirme sistemleri, rasyon hazırlama ve yemleme sistemlerinde son gelişmeler. Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler değerlendirilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Wu, G. 2022. Recent Advances in Animal Nutrition and Metabolism. Springer.
Notlar
Wu, G. 2022. Recent Advances in Animal Nutrition and Metabolism. Springer.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ02 | protein beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ03 | yağ beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ04 | vitamin beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ05 | mineral beslenmesinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ06 | Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ07 | Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeleri öğrenir. |
ÖÇ08 | Yem değerlendirme sistemlerinde son gelişmeleri öğrenir |
ÖÇ09 | Rasyon hazırlamada son gelişmeleri öğrenir |
ÖÇ10 | Yemleme sistemlerinde son gelişmeleri öğrenir |
ÖÇ11 | Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeleri öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeler-1 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Karbonhidrat beslenmesinde son gelişmeler-2 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | protein beslenmesinde son gelişmeler-1 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | protein beslenmesinde son gelişmeler-2 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | yağ beslenmesinde son gelişmeler-1 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | yağ beslenmesinde son gelişmeler-2 | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | vitamin beslenmesinde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | mineral beslenmesinde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yem ve yem katkı maddeleri, üretimi, kullanımı, saklama ve işleme tekniklerinde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Besin madde gereksinmelerinin saptanmasında son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Yem değerlendirme sistemlerinde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Rasyon hazırlamada son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Yemleme sistemlerinde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Besleme ile güvenilir ve sürdürülebilir hayvansal gıda üretiminde son gelişmeler | Literatür tarama, konu ile ilgili güncel bilgilerin derlenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |