ZO629 Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlıklı ve Kaliteli Süt Üretimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO629
Ad Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlıklı ve Kaliteli Süt Üretimi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Zootekni bölümü öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimi konusunda bilgilendirilmesi

Dersin İçeriği

büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt tanımı, özellikleri, ineğe bağlı, çevre bağlı ve üretim şekline bağlı olarak kaliteyi etkileyen faktörler verilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020

Notlar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 sağlıklı ve kaliteli süt tanımlarını öğrenir
ÖÇ02 Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimini öğrenir
ÖÇ03 Süt sığırcılığında ineğe bağlı faktörleri öğrenir
ÖÇ04 Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminde ineğe bağlı bileşenleri öğrenir.
ÖÇ05 Süt sığırcılığında çevreye bağlı faktörleri öğrenir
ÖÇ06 Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminin bileşenlerini öğrenir.
ÖÇ07 çiftlikte kaliteyi bozan kritik aşamaları tespitini ve düzeltme yoların öğrenir.
ÖÇ08 Ahırda süt kalitesini etkileyen faktörleri öğrenir
ÖÇ09 Kaliteli ve sağlıklı süt elde etmek için dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir
ÖÇ10 Kaliteli ve sağlıklı süt kriterlerini ve üretim koşullarını öğrenir
ÖÇ11 Türkiye'de sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir
ÖÇ12 İnek ve ahır temizlik puanlamayı öğrenir
ÖÇ13 Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir
ÖÇ14 süt kalite kriterlerini ve maniplasyon yollarını öğrenir.
ÖÇ15 süt kalite kriterlerini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini belirleyen risk faktörleri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 İşletmenin konumu ve yerleşim planının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Çiftlik sürü sağlık koruma uygulamalarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Hayvan refahının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Mevsim ve iklimsel etkilerin süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 Hayvancılıkta yem ve su kaynaklarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Hayvansal üretimde ortaya çıkan atıkların değerlendirilmesi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Yöntem Seçilmemiş
8 Ara Sınav Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Süt işletmelerinde hijyen uygulamalarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Personel ve ziyaretçi kontrolünün önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 İşletmelerde kayıt tutma ve değerlendirmenin önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Sürü idari uygulamalarının süt üretimine muhtemel etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Sütün vizkozitesini değiştiren durumlar Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Süt kalite ve sağlığını etkileyen bileşenler Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 Süt serum proteinlerinin önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS