ZO0055 Tavuk Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Muhafaza Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO0055
Ad Tavuk Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Muhafaza Yöntemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN


Dersin Amacı

Kanatlı hayvanlarda et ve yumurta özellikleri, işleme ve muhafaza yöntemlerini öğretmek

Dersin İçeriği

Yumurtanın özellikleri, yumurta iç ve dış kalite kriterleri, yumurta işleme, yumurta muhafaza yöntemleri, tavuk etinin özellikleri, kesim ve işleme yöntemleri, tavuk etinin muhafaza yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

power point sunular, internet kaynakları.

Notlar

bilimsel makaleler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanatlılarda yumurta ve et özelliklerini bilir
ÖÇ02 Yumurta et kalitesi kriterlerini bilir
ÖÇ03 Tavuk ürünlerini muhafaza yöntemlerini bilir
ÖÇ04 yumurta iç ve dış kalitesini bilir, yumurtaların depolama koşullarını bilir.
ÖÇ05 kaliteli ürünün nasıl olması gerektiğini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 5
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yumurtanın besin madde içeriği ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yumurta iç ve dış kalite özellikleri ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Türk gıda kodeksine göre yumurta kalitesi ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Yumurta işleme yöntemleri ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yumurta muhafaza yöntemleri ders konularının okuması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Laboratuvar uygulaması-1 ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Laboratuvar uygulaması-2 ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tavuk etinin özellikleri ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Tavuk etinin besin madde içeriği ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kesim ve işleme yöntemleri ders konularının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kesimhane ziyareti kesimhane hakkında bilgi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Hindi eti ve kalitesi ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kaz ve ördek eti kalitesi ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel değerlendirme tüm notların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS