ZO011 Süt İneklerinin Beslenmesinde Güncel Yaklaşımlar

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO011
Ad Süt İneklerinin Beslenmesinde Güncel Yaklaşımlar
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. UĞUR SERBESTER


Dersin Amacı

Ülkemiz hayvancılığı hızlı bir değişim içerisindedir. Süt sığırcılığı en kapsamlı gelişmelerin yaşandığı ve sektörün endüstri boyutuna ulaştığı alandır. Bu bağlamda beslemede kullanılan ya da kullanılacak hammaddelerin seçimi, uygulanacak besleme stratejileri ve bunların izlenmeleri süt sığırcılığı işletmelerinde karlılığı ve sürdürülebilirliği etkileyen unsurlar arasındadır. Ders bu alandaki yeni yaklaşımları ve gelecekte öngörülen değişimleri izlemek ve aktarmayı amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında Süt sığırları için alternatif yem hammaddeleri, pre- ve postpartum besleme uygulamaları, besin madde gereksinim modelleri, kuru dönem stratejileri, besleme uygulamalarının süt, kan ve idrarda takibi, besleme ve üreme ilişkileri üzerinde durulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin öncelikle lisans döneminde genel hayvan besleme ve ruminant besleme derslerini alması ya da dersin hocası ile önceden konuşarak onayını alması gerekmektedir.

Kaynaklar

Nutrient requirements of dairy cattle (NAP, 2021)

Notlar

Effect of Environment on Nutrient Requirements of Domestic Animals (1981). NRC Academy Press


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Süt sığırlarının beslenmesindeki son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. Ayrıca, güncel rasyon programlarının kullanılmasını öğrenir.
ÖÇ02 Geçiş dönemi beslemesini öğrenir
ÖÇ03 Ruminantların beslenmesinde kullanılan yemlerin analizindeki gelişmeleri öğrenir
ÖÇ04 Güncel rasyon programları hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kuru madde tüketimi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Enerji Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yağlar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Karbonhidratlar Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Protein Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Mineraller, vitaminler ve su Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Buzağıların besin madde gereksinmeleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Büyüme Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kuru dönem ve geçiş dönemindeki inekler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Besleme ve çevre Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yan ürünler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yem katkı maddeleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yem analizleri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yemlerin besin madde kompozisyonu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS