HEM624 Cerrahi Onkoloji Hemşireliği

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod HEM624
Ad Cerrahi Onkoloji Hemşireliği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SEVBAN ARSLAN


Dersin Amacı

Kanserin epidemiyolojisi, fizyopatolojisi, sınıflandırması, tedavi yöntemleri, cerrahi tedavi olan kanser hastasının bakımı ve semptom kontrolü hakkında bilgi sahibi olmak ve hasta ve ailesini destekleme bilgi ve becerisini kazanmak.

Dersin İçeriği

Kanserin Epidemiyolojisi, patofizyolojisi ve etyolojisi; Spesifik Cerrahi Gerektiren Kanser Türleri (kolorektal, göğüs, meme vb.), Spesifik Cerrahi Gerektiren Kanser Türleri (kolorektal, göğüs, meme exc.), Spesifik Cerrahi Gerektiren Kanser Türleri (kolorektal, göğüs, meme exc.), Kanseri Önleme ve Tarama Yöntemleri Kanserli Hastada Hemşirelik Tanıları Kanserli Hastada Hemşirelik Tanıları Kanser Tedavi Yöntemleri Kanser Tedavi Yöntemleri Kanser Tedavi Yöntemlerinde Hemşirelik İlkeleri Kanser Cerrahisi geçirenlerde hasta bakımı Kemik İliği Transplantasyonu Kemik İliği Transplantasyonu Kanserde Evde Bakım Kanserde Evde Bakım

Dersin Ön Koşulu

Bulunmamaktadır

Kaynaklar

Gülneyaz C. (Ed.) (2020). Onkoloji Hemşireliği. Ankara: Nobel Tıp Kitabevleri.

Notlar

sürekli uluslararası ve ulusal dergiler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hastasının terminal dönem bakımında fiziksel ve sosyal gereksinimlerini belirler, bakım girişimleri geliştirir ve uygulama becerisi gösterir.
ÖÇ02 Hemşireliğin temel yapısı ve son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur ve bu gelişmeleri bakıma yansıtır.
ÖÇ03 Cerrahi gerektiren kanser türlerini bilir, bakım ilkelerini tanımlar ve uygular.
ÖÇ04 Günlük yaşam aktiviteleri temelinde hastaların bireyselleştirilmiş bakım planlarını hazırlar, uygular ve değerlendirir
ÖÇ05 Kanseri önleme, tarama ve tedavi yöntemlerini bilir ve gerekli girişimleri yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik ile ilgili yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanı için gerekli olan bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey becerilere sahiptir ve istatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaptığı / katıldığı araştırmanın raporunu yazabilme ve ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplinler arası etkileşim kurar. 2
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini ve istatistiksel yöntemleri kullanır. 1
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kanserin Epidemiyolojisi, patofizyolojisi ve etyolojisi Kanserde Evde Bakım Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Spesifik Cerrahi Gerektiren Kanser Türleri (kolorektal, göğüs, meme exc.), Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Spesifik Cerrahi Gerektiren Kanserler (kolorektal, göğüs, meme exc.), Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Kanseri Önleme ve Tarama Yöntemleri Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kanserli Hastada Koyulan Hemşirelik Tanıları Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kanserli Hastada Hemşirelik Tanıları Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
7 Kanser Tedavi Yöntemleri Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
8 Ara Sınav Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Kanser Tedavi Metotları Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
10 Kanser Tedavi Yöntemlerinde Hemşirelik İlkeleri Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Örnek Olay
11 Kanser Cerrahisi geçirenlerde hasta bakımı Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
12 Kemik İliği Transplantasyonu Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
13 Kemik İliği Transplantasyonunda Hemşirelik Bakımı Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Örnek Olay
14 Kanser Hastalarında Evde Bakım Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
15 Kanserde Evde Bakım Anlatım, tartışma, projektör, bilgisayar, internet veri tabanları ve kütüphane veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilir. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS