DEN127 Diş Anatomisi ve Fizyolojisi

12 AKTS - 1-8 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod DEN127
Ad Diş Anatomisi ve Fizyolojisi
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-8 (T-U) (32 Hafta)
AKTS 12 AKTS
Yerel Kredi 5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. KORAY SOYGUN


Dersin Amacı

Bu dersin sonunda öğrenciler; 1. Dental yapıların normal anatomik, fizyolojik ve biyomekanik ilişkilerini ayırt edebilmeli, 2. Normal dentisyonun şekil ve kontur ilşkilerini ayırt edebilmeli ve tanımlayabilmeli, 3. Çizim ve mum modelaj yöntemleri ile, daimi dişlerin morfolojilerinin dış görünümlerinin ve kesit görünümlerini tanımlayabilmeli, tasvir edebilmeli ve türetebilmeli, 4. Daimi dişlerin bölümlerini adlandıra bilmeli, 5. Dişlerin form ve konturlarının klinik farklılıklarını tanımlayabilmelidir.

Dersin İçeriği

Daimi dişlerin anatomik ve fizyolojik özelliklerini değerlendirmek ve temel modelaj becerilerini uygulamak

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Wheeler's dental anatomy, physiology and occlusion

Notlar

yok


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dişlerin anatomik ve fizyolojik özelliklerini tartışır
ÖÇ02 Dişlerin bölümlerini, yapılarını ve içeriğini açıklar
ÖÇ03 Diş hekimliği laboratuar malzemelerini tanır ve kullanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Diş hekimi olarak mesleğinin gerektirdiği klinik ve sağlık bilimlerine ait temel ve güncel bilgileri edinir 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan yaşamının tüm evrelerinde ağız-diş-çene ve bunlarla ilişkili oluşumların normal yapısını, işlevini, gelişimini ve etkileşimini açıklar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ağız, diş ve çene sisteminin sağlığının sürdürülmesi, sistemle ilgili bozuklukların ve hastalıkların önlenmesinde koruyucu diş hekimliği yöntemleri ve etik ilkeler bilgisine sahiptir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sık görülen ağız, diş ve çene bozukluklarının/hastalıklarının sistemik hastalıklarla olan ilişkisini açıklar; güncel, güvenilir tanı yöntemlerini belirler, ayırıcı tanı koyar ve hastanın mahremiyetine, sırlarına, onuruna, inançlarına, kültürel farklılıklarına, cinsel tercihine saygı duyarak gerekli tedavi seçeneğini uygular
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlık ve hastalık bileşenlerini, sürecini, sonucunu kavrar, analiz eder, değerlendirir. Bilgilerin güncelleştirilmesinde ve hasta tedavisinde edindiği psikomotor becerilerle birlikte kanıta dayalı yöntemleri kullanır. Hastanın tercihini, kendi deneyimini ve en geçerli kanıtı değerlendirerek etik ilkeler doğrultusunda karar vermeyi ilke edinir. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hastaya bütüncül yaklaşarak diş hekimliğinin çeşitli dallarında disiplinler-arası takım çalışmaları yapar, kendi bilgi ve becerilerinin sınırlarını bilerek gerektiğinde diğer sağlık çalışanlarından yardım alır ve alanında uzman kişilerle işbirliği yapar.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Diş hekimliğinde medikal acil müdahale gerektiren durumlarda, ilk yardım-temel yaşam desteği sağlar; acil dental durumlarda gerekli müdahaleyi yapar ve sonraki süreci planlar.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Birey, aile ve topluma yönelik ağız-diş sağlığı eğitimi verir, alanıyla ilgili çalışmaları bireysel veya ekip üyesi olarak yürütür; danışmanlık, denetim, bilirkişilik, liderlik yapar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine ve eğitimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgiye ulaşmanın yollarını bilir ve eleştirel düşünme becerisini kullanarak bilgiyi değerlendirir; hekimlik ile ilgili öğrenme gereksinimlerini ve kaynaklarını belirleyerek etkin biçimde kullanır. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum ve davranış geliştirir, hekimlik mesleğinin gerektirdiği evrensel koşulları benimser. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta ve hasta yakınları, meslektaşları ve toplumun diğer kesimleri ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel-nitel verilerle destekleyerek yazılı veya sözlü olarak aktarır ve uzman olan/olmayan kişilerle paylaşır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje/etkinlikler düzenler ve uygular.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte tıbbi bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bir yabancı dili kullanarak mesleki bilgileri ve gelişmeleri izler, meslektaşları ile iletişim kurar.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Doğru ve güvenilir kayıt tutar, veri toplar, klinik ve laboratuvar verileri analiz eder, yorumlar ve sonuçlarının paylaşılmasında etik ilkelere uygun davranır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Temel sağlık mevzuatını bilir, birey olarak hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve etik kurallara uygun davranır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi ruh ve beden sağlığı, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği, birey ve halk sağlığı konularında duyarlılık taşır, sorumluluk alır, profesyonel tutum geliştirerek davranışları ile topluma rol model olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanışma, müfredatın sunumu, Diş anatomisi ve fizyolojisine giriş, Preklinik: preklinik çalışma kurallarının anlatımı, yıl boyunca kullanılacak malzemeler listesinin sunumu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
2 Fonksiyon ve terimler Preklinik: Alınan malzemelerin tanıtılması, nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgi verilir. Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
3 Dişlerin dizilimi ve sınıflandırılması Preklinik: Üç boyutlu şekillerin yapımı Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
4 Maksiler santral diş Preklinik: Maksiler santral dişe ait görüntülerin milimetrik kağıt da çizimi, santral diş yontu demosrasyonu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
5 Maksiler lateral diş Preklinik: Maksiler lateral dişe ait görüntülerin milimetrik kağıt da çizimi, santral diş yontu çalışması Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
6 Mandibuler insizör dişler Preklinik: Mandibuler incisor dişler milimetrik kağıt da çizim, maksiller santral diş yontu çalışması Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
7 Maksiler kanin Preklinik: Maksiler Kanin milimetrik da kağıt çizim, Mumdan kanin diş yontu demosrasyonu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
8 Mandibuler kanin Preklinik: Kanin milimetrik kağıt çizim, Mumdan maksiler kanin diş yontu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
9 Maksiler 1. Ve 2 Premolar Preklinik: Maksiler 1. Ve 2 Premolar çizim Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
10 Mandibuler 1. Ve 2. Premolar Preklinik: Mandibuler 1. Ve 2. Premolar çizim Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
11 Maksiler 1. Molar Preklinik: Maksiler 1. Molar çizim, mum demosrasyon Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
12 Maksiler 2. Molar Preklinik: Maksiler 1. Molar diş yontu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
13 Mandibuler 1. Molar Preklinik: Mandibuler 1. Molar çizim Mandibuler 1. Molar mum yontu demosrasyon Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
14 Mandibuler 2. molar Preklinik: Mandibuler 2. Molar çizim, mandibuler 1. Molar yontu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
15 Alçı materyalleri Preklinik : Telafiler Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Preparasyon prensipleri Preklinik: Manşet içerisine Alçı dökümü ve fantom diş gömülmesi Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
18 Preparsyon prensipleri , ve maksiler santral diş preparasyonu Preklinik: Maksiler santral diş preparasyonu, mum modelaj demosrasyonu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
19 Preparasyon prensipleri, maksiler kanin diş preparsayonu Preklinik: maksiler kanin diş preparasyonu ve mum modelaj demosrasyonu Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
20 Preparasyon prensipleri, mandibuler santral diş preparasyonu Preklinik:mandibuler santral diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
21 Preparasyon prensipleri, mandibuler lateral diş preparasyonu Preklinik:Mandibuler lateral diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
22 Preparasyon prensipleri, Mandibuler Kanin diş preparasyonu Preklinik:Mandibuler Kanin diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
23 Preparasyon prensipleri, maksiler 1. premolar preparasyonu Preklınik: maksiler 1. Premolar diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
24 II. ARA SINAV Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
25 Preparasyon prensipleri, maksiler 2. premolar preparasyonu Preklınik: maksiler 2. Premolar diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
26 Preparasyon prensipleri, mandibuler 1.premolar preparasyonu Preklinik: mandibuler 1. Premolar diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
27 Preparasyon prensipleri, mandibuler 2.premolar preparasyonu Preklinik: mandibuler 2. Premolar diş preparasyonu ve mum modelaj Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
28 Preparasyon prensipleri, maksiler 1.molar preparasyonu Preklınik : Maksiller 1. Molar diş fantom çenelerde preparasyonu ve Dijital gösterimi Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
29 Preparasyon prensipleri,Mandibuler 1. Molar diş preparasyonu Preklinik: mandibuler 1. Molar diş fantom çenelerde preparasyonu ve Dijital gösterimi Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
30 Preparasyon prensipleri, maksiler 2.molar preparasyonu Preklinik: maksiler 2. Molar diş fantom çenelerde preparasyonu ve Dijital gösterimi Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
31 Preparasyon prensipleri, mandibuler 2.molar preparasyonu Preklinik: mandibuler 2. Molar diş fantom çenelerde preparasyonu ve Dijital gösterimi Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve öğrencilere verilecek olan ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
32 Yıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav