BP227 Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP227
Ad Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

Örtü altı sebzeciliğini tanıtmak, örtü altı sebzeciliğinin dünyadaki ve Türkiyedeki son durumu hakkında bilgi vermek, örtü altında sebze yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve sosyal faktörler ve seralarda kullanılan yetiştirme teknikleri hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Sebze kavramının tanımlanması, sebze yetiştiriciliğinin temel kavramlarını öğretilmesi, örtü altı yetiştiriciliği nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

Sebze Yetiştiriciliği. Prof. Dr. Atilla Günay


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türkiye de örtü altında yetiştiricilik durumlarını açıklar
ÖÇ02 Pomolojik sınıflandırmayı ve örtü altında yetiştirilen önemli çeşitleri tanımlar
ÖÇ03 Örtü altı yetiştiricilikte iklimlendirme, ürünlerin bakımını gerçekleştirir.
ÖÇ04 Yurtdışı pazarında örtü altı yetiştiriciliğin önemini belirtir
ÖÇ05 Örtü altı sistemlerinin kurulumunu pratikte uygular
ÖÇ06 Açıkta ve örtü altında yetiştiriciliği kıyaslar
ÖÇ07 Örtü altı yetiştiricilikte ürünlerin hasadı ve muhafazasını tartışır
ÖÇ08 Topraksız tarım yetiştiriciliği hakkında tartışır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sebzenin tanımı, önemi ve farklı sebze türlerinin görsel olarak tanıtımı Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Sebzelerin farklı özelliklerine göre sınıflanıdırlması Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Örtü altı yetiştiriciliğinin tanımı ve farklı örtü sistemlerinin tanıtılması Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
4 Dünyada ve Türkiyede örtü altı sebzeciliğinin genel durumu Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Örtü altı sebze yetiştiriciliğinin prensipleri Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Örtü altında sebze yetiştirilebilmesi için gerekli ekolojik faktörler Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Örtü altı sebze yetiştirciliğinde önemli olan sosyal faktörler Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tohum ekimi, toprak hazırlığı, fide dikimi Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Sulama, havalandırma, gübreleme, çapalama Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
11 Budama, tozlama döllenmeye yardım Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
12 Örtü altında yetişen sebze türlerinin özellikleri Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
13 Öğrenci Ödevleri (1. Grup) Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
14 Öğrenci Ödevleri (2. Grup) Öğrenci sunumları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Ders tekrarı Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS