Genel Bilgi
Kod | BY619 |
Ad | Böceklerde Sindirim Metabolizması |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SULANÇ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Beslenme ve Sindirim arasındaki ilişkilerin anlaşılması
Dersin İçeriği
Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineraller ve diğer besin bileşenlerinin enzimatik yolla tüm sindirim sistemde nasıl metabolize oldukları, kullanılabilir ve kullanılamaz tipteki besin bileşenleri ile ilgili konular.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Böceklerde Sindirim Metabolizması Ders Notları
Notlar
Böceklerde Sindirim Metabolizması Ders Notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Böceklerde Beslenme ve Sindirimin kavranması |
ÖÇ02 | Böceklerde sindirim metabolizmasının önemi |
ÖÇ03 | Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller ve diğer besin bileşenlerinin önemi |
ÖÇ04 | Besin bileşenlerinin enzimatik yolla metabolize olmaları |
ÖÇ05 | Sindirim kanalının yapısal organizasyonu |
ÖÇ06 | Sindirim kanalının işlevsel organizasyonu |
ÖÇ07 | Sindirim ve emilimin fizyolojisi |
ÖÇ08 | Sindirimin kimyasal kontrolü |
ÖÇ09 | Sindirimin aktifliğinin kontrolü |
ÖÇ10 | Sindirimde ventrikulusun önemi ve işlevleri |
ÖÇ11 | Sindirim de İletim ve Dışkı Oluşumu Bölgesi |
ÖÇ12 | Enzim Aktifliğini ve Emilmeyi Etkileyen Faktörler |
ÖÇ13 | Emilim ve absorbsiyonda Sindirim Enzimlerinin işlevleri |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 1 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 1 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | |
PÖÇ09 | Belirsiz | Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. | |
PÖÇ10 | Belirsiz | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Böceklerin besinsel ihtiyaçları olan proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineraller | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Böceklerde sindirim metabolizmasının önemi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Besin bileşenlerinin enzimatik yolla metabolize olmaları | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Sindirim kanalının yapısal organizasyonu | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Sindirim ve emilimin fizyolojisi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Sindirimin kimyasal kontrolü | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Sindirimin aktifliğinin kontrolü | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | kullanılabilir ve kullanılamaz tipteki besin bileşenler | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Sindirimde ventrikulusun önemi ve işlevleri | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Sindirim de İletim ve Dışkı Oluşumu Bölgesi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Enzim Aktifliğini ve Emilmeyi Etkileyen Faktörler | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Emilim ve absorbsiyonda Sindirim Enzimlerinin işlevleri | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Proventrikulus ve enzim aktifitesi | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Sindirim metabolizmsındaki enzim türleri | Yüz yüze | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,68 | ||
AKTS | 6 AKTS |