Genel Bilgi
Kod | BAT236 |
Ad | Tohum, Fide, Fidan Üretim Teknikleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Tarım kurallarına göre fide ve fidan yetiştirebilmeyi öğrenme.
Dersin İçeriği
Tohum, fide ve fidan yetiştirmenin amacı ve önemi, tohum, fide, fidan yetiştirme ortamları, ve özellikleri ve yetiştiricilik
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders Koordinatörü tarafından hazırlanan notlar
Notlar
online ders notu httpsacikdersankaraedutrcourseviewphp
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Fide ve fidan kavramlarını öğrenir. |
ÖÇ02 | Üretim planlaması yapabilir. |
ÖÇ03 | Fide yetiştiriciliğinin önemini anlar. |
ÖÇ04 | Sebzecilikte aşılı fide kullanmanın önemi ve yararlarını kavrayabilir. |
ÖÇ05 | Fidan üretim tekniklerini öğrenebilme ve bu teknikleri uygulayabilir. |
ÖÇ06 | Fidan üretiminde kullanılan anaçların özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ07 | Fidanların sınıflandırma, sertifikasyon ve muhafaza işlemlerini kavrar. |
ÖÇ08 | Fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ09 | Fide ve fidan yetiştirebilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır | 2 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel iletişim becerilerini kazanır |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | FİDE YETİŞTİRME TEKNİĞİ 1.1. Fide Üretiminin Önemi 1.2. Fide Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri 1.2.1. Organik ortamlar 1.2.2. İnorganik ortamlar 1.2.3. Sentetik ortamlar 1.2.4. Yetiştirme ortamı hazırlığı 1.2.5. Ortam karışımları 1.2.6. Ortamları sterilizasyonu | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | 1.3. Topraklı Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.3.1. Yastıklar 1.3.2. Masura ve tavalar 1.3.3. Saksı sistemleri 1.3.4. Çok gözlü tepsiler | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
3 | 1.4. Topraksız Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.4.1. Fide üretim işletmelerinin tesisi 1.4.2. Aşılı fide uygulamaları 1.4.3. Doku kültürüyle fide üretimi 1.4.4. BGD uygulamaları 1.4.5. Şaşırtma ve dikim | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma, Anlatım |
4 | 1.5. Ülkemizde Sebze Fidesi Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | 2. FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ 2.1. Fidan Üretiminde Kaynak Bitki (Klon) Seleksiyonunun Önemi 2.2. Ülkemizde Fidan Üretim Organizasyonu 2.3. Fidan Üretiminde Sertifikasyon | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Örnek Olay, Anlatım, Tartışma |
6 | 2.4. Fidan Üretiminde Doku Kültüründen Yararlanılması 2.5. Fidan Üretim İşletmelerinin Tesisi 2.6. Fidan Üretim Yapıları, Ortamları ve Kapları | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Anlatım |
7 | 3. ASMA FİDANI ÜRETİMİ 3.1. Anaç Kullanımı 3.2. Aşılı Asma Fidanı Üretimi 3.2.1. Açık köklü fidan üretimi 3.2.2. Kaplı fidan üretimi | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | 3.3. Aşısız Asma Fidanı Üretimi 3.3.1. Amerikan asma fidanı üretimi 3.3.2. Yerli asma fidanı üretimi 3.4. Ülkemizde Asma Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma, Anlatım, Grup Çalışması |
10 | 4.MEYVE FİDANI ÜRETİMİ 4.1. Anaç Kullanımı ve Aşı Uyuşmazlığı 4.1.1. Çöğür (tohum) anaçları 4.1.2. Klon anaçları | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | 4.2. Aşılı Meyve Fidanı Üretimi 4.2.1. Çöğür anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi 4.2.2. Klon anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Grup Çalışması |
12 | 4.3. Aşısız Meyve Fidanı Üretimi 4.3.1. Çeliklerin doğrudan köklendirilmesi 4.3.2. Daldırma 4.3.3. Dip sürgünü vb yöntemler | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
13 | 4.4. Kaplı Meyve Fidanı Üretimi 4.4.1. Aşısız kaplı fidan üretimi 4.4.2. Aşılı kaplı fidan üretimi | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
14 | 4.5. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri 1 | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Tartışma |
15 | 4.5. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri 2 | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |