MD0073 Maden İşletmelerinde Makine ve Ekipman Seçimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MD0073
Ad Maden İşletmelerinde Makine ve Ekipman Seçimi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ÖZEN KILIÇ


Dersin Amacı / Hedefi

Yerüstü ve yeraltı madencilik operasyonları için kullanılan madencilik ekipmanları hakkında genel bilgiler vermek. Uygulanacak yeraltı üretim yöntemine bağlı olarak kullanılacak ekipman ve makinaları seçebilme yeteneği geliştirmek. Madenlerde kullanılan iş makinalarının performans ve kapasite hesaplamalarını öğretmek. Maden makinalarını işin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmadan randımanlı kullanılması bilincinin geliştirilmesi. Maden, galeri, tünel ve mühendislik yapılarında kullanılan kazı makinalarının donanım ve teknolojisini tanıtmak, kazı makinalarının verimini etkileyen faktörleri belirlemek ve potimum makine seçimini sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Yüzey madencilik makineleri , Yeraltı madencilik ekipmanları ve kompleksleri; sürekli kazı makineleri, tünel açma makineleri, tünel delme makineleri, vidalama makineleri , Mobil makinalar, yükleyiciler ve bantlı konveyör. Galeri ve tünel açma makinaları; açık ve yeraltı işletmelerinde kullanılan kırıcılar ve keskiler; kesme prensipleri, makina verimini etkileyen kayaç özellikleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu, Kitaplar ve Diğer Kaynaklar

Notlar

İnternet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Madencilik ekipmanları ve teknolojisini öğrenir.
ÖÇ02 Yerüstü ve yeraltı ekipmanlarının sınıflandırmasını yapar.
ÖÇ03 Enerji kaynaklarının makina ve iş yeri sağlığı ve verimi açısından önemini kavrar.
ÖÇ04 Ekipmanların temel operasyonları, uygulamaları, genel karakteristikleri, uygulama pratikleri, dizayn özelliklerini bilir.
ÖÇ05 Yeni gelişmeler ve ekipman spesifikasyonlarını bilir.
ÖÇ06 Kazı makinalarının donanım ve teknolojisini tanır.
ÖÇ07 Uygulanacak yeraltı üretim yöntemine bağlı olarak kullanılacak ekipman ve makinaları seçebilme yeteneği geliştirir.
ÖÇ08 Kazı makinalarının donanım ve teknolojisini bilir
ÖÇ09 İşe uygun makina seçimi yapar.
ÖÇ10 Kazı ekipman ve makinalarından optimum verim elde etmeyi bilir.
ÖÇ11 Kazı verimine etki eden faktörleri anlar.
ÖÇ12 Bir projenin yürütülmesinde kritik unsurların nasıl belirlendiğini geliştirebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitiminde edindiği matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Maden mühendisliği problemlerinin ileri çözümünde kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Maden mühendisliği alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanı dahil tüm konularda bağımsız olarak bilimsel ve teknik araştırma yapmayı öğrenir. 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaptığı çalışmaların her aşamasında bilimsel ve toplumsal değerleri başkalarına aktarma becerisi kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Maden mühendisliğinin çalışma konuları ile ilgili proje hazırlayabilecek beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Maden mühendisliği ile ilgili problemleri ileri düzeyde tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki gelişim için yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bağımsız çalışma, takım çalışması ve disiplinlerarası çalışma yetisine sahip olur. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Maden mühendisliği projelerinin geliştirilmesinde ve ileri mühendislik problemlerinin çözümünde modern mühendislik, bilgisayar modelleme ve simulasyon araçlarını kullanır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden Mühendisliği alanındaki konularda edindiği derinlemesine bilgiler ile sistematik düşünme ve problem çözme yetenekleri kazanır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden Mühendisliği alanındaki konularda edindiği derinlemesine bilgileri disiplinlerarası çalışmalarda kullanma becerisine sahip olur.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden Mühendisliği alanında uzmanlık gerektiren bir problemi kendi başına tanımlama becerisi kazanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden mühendisliğinin mesleki ve etik sorumluluğunu kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal etkilerini kavrar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden mühendisliğinin çalışma konuları ile ilgili proje değerlendirebilecek beceriye sahip olur. 1
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Maden Mühendisliği alanında uzmanlık gerektiren bir problemin çözümünde elde edilen sonuçların yorumlanması becerisini kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, Sinevizyon gösterisi, Madenlerde kullanılan (yeraltı ve yerüstü) ekipmanlara genel bir bakış Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
2 Ekipmanların mevcudiyeti, fleksibilitesi, faydalanma ve güvenilirliği, makinalarda kullanılan enerji sistemleri Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kırılma ve parçalanma teorileri ve makinalardaki etkileri, delici makinalar ve elemanları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Hidrolik kırıcılar ve yerüstü ve yeraltı uygulamaları, Malzeme taşımada kullanılan makinalar Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Malzeme taşımada kullanılan makinalar, loderler, dizayn özellikleri, madencilikte uygulamaları ve kapasite hesapları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 LHD ekipmanları, dizayn özellikleri, madencilikte uygulamaları ve kapasite hesapları, yeraltında kullanılan TBM ve kısmi cepheli ekipmanlar, dizayn özellikleri, madencilikte uygulamaları ve kapasite hesapları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yeraltında uzun ayakta kullanılan kazı makinaları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Kazı mekaniği ve mekanizasyonuna giriş Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Kömür kazısında mekanizasyonu sağlayan makinalar Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Galeri ve tünel açma makinaları, Açık işletmelerde kullanılan kazı ve yükleme makinaları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yer altı işletmelerinde kullanılan kazı ve yükleme makinaları, Hidrolik kırıcılar Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kazı makinalarında kullanılan uçlu keskiler, Kazı ve kesme makinalarında kullanılan disk keskiler Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Kazı makinalarında kullanılan yıldız ve kabaralı keskiler, Keskilerin imali ve imalat faktörlerinin keski aşınmaları üzerine etkileri Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Keski aşınmalarını etkileyen keski tasarım ve kayaç özellikleri, Makina verimini etkileyen kaya özellikleri: dayanım ve sertlik Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Makina verimini etkileyen kaya özellikleri: aşınma ve doku özellikleri Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve kaynaklarda belirtilen referanslar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 11:15